În toate țările unde s-au impus măsuri anti-pandemie, antreprenorii care apar cel mai des în atenția mediei par să fie cei din sectorul HoReCa – care se plâng mereu, dar în general fără efect, că sunt victimele unor restricții excesive, inutile, ilogice, nedrepte ș.a.m.d, și nu sunt sprijiniți suficient de stat, astfel că îi paște falimentul. Lucrurile nu stau altfel nici în R. Moldova:
Your browser doesn’t support HTML5
Cel mai recent studiu privind consecințele pandemiei arată că cel mai mult au suferit de pe urma restricțiilor sanitare unitățile din sectorul HoReCA, adică hotelurile, restaurantele şi cafenelele. Pe parcursul anului 2020 acest sector a înregistrat cele mai mari pierderi şi a fost în topul întreprinderilor după numărul de locuri de muncă reduse, constată studiul realizat de Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.
Reprezentanții sectorului HoReCa chestionați de experți au spus că activitatea lor s-a diminuat cu peste 80 la sută. Unele întreprinderi au şi falimentat. Inactivitatea în primele luni ale pandemiei a avut drept consecinţă reducerea numărului de salariaţi şi acumulare de datorii rezultate din împrumuturi bancare.
### Vezi și... ### Restricțiile sanitare anti-pandemie sunt tot mai contestateMăsurile de ajutorare ale guvernului, cum ar fi reducerea TVA sau compensarea unor taxe salariale, au fost calificate de reprezentanții sectorului ca lipsite de impact asupra activitaății lor. Iar restricțiile impuse de autorități au fost apreciate ca fiind prea excesive şi rupte de realităţile economice, spune unul dintre autorii studiului Sergiu Iurcu, expert în domeniu social-economic. Principala concluzie a expertului este că nu a existat suficientă comunicare între autorităţi şi agenţii economici:
Sectorul necesită politici cu impact direct asupra unităţilor economice
„Deciziile luate de guvern trebuie să fie specifice şi trebuie discutate cu reprezentanţii sectorului. Sectorul necesită politici cu impact direct asupra unităţilor economice şi anume subvenţionarea angajărilor, achitarea unor părţi din salariu atunci când angajaţii au fost trimişi în şomaj tehnic, garanţii de stat pentru creditele luate în această perioadă. este acea măsură care prevede etapizarea restituirii dobânzilor, dar mulţi din sector nu dispun de proprietăţi, imobile care ar fi putut puse în gaj ca să ia acele credite. Prin urmare ar fi fost bine ca creditele să fie garantate de stat. alte măsuri ar fi acordarea de împrumuturi preferențiale şi chiar sa fie anulate amenzile.”
Viorel Braga este directorul Institutului Muncii, o entitate ce prestează inclusiv servicii în domeniul HoReCa. El regretă că restricţiile sanitare nu au fost discutate cu reprezentanții sectorului, iar pe unele le califică ilogice, cum ar fi cea de a restricționa unitățile de alimentație publică, inclusiv cele din staţiile PECO, să activeze după ora 22.00:
„Da, prioritatea zero este şi rămâne a fi sănătatea. Totodată fiecare normă pe care noi încercăm să o adoptăm să aibă şi o consultanţă a acelor din ramura dată şi să avem răspunsuri logice la acele restricţii care restricţionează servirea unei cafele după ora 22 atunci când nu este nimeni în staţia PECO, iar la orele 11 când sunt zece oameni în stația PECO este permisibil. Or acea comunicare care ne permite să fim toate patru persoane la această masă, iar după ora 22 ne este interzis. Haideți să avem nişte măsuri legate de logică.”
### Vezi și... ### HoReCa și turismul caută căi să se salveze din criza economicăPreşedinta federației sindicale a lucrătorilor din comerţ, alimentaţie publică, servicii, restaurante şi hoteluri, Valentina Chiriac, spune că membrii sindicatului au fost ajutaţi, inclusiv financiar, în măsura posibilităţilor. Ea critică însă pasivitatea statului în a acorda ajutoare pe măsura restricțiilor excesive impuse:
„Nu ştiu dacă sunt careva studii că cineva s-a îmbolnăvit intrând într-un restaurant sau cafenea. Nimeni nu a cercetat acest caz. Dar nici nu au venit cu careva soluţii. Oare nici administraţia publică locală, nici statul nu sunt interesaţi să primească aceleași contribuții, impozite? Cui nu-i place ramura noastră. Ce nu se face în ramură ca să fie aşa restricţii introduse. Şi iarăşi programul de lucru care este strict până la o oarecare ora. Ce înseamnă asta că după orele 22 se îmbolnăvesc mai multe persoane? Ori nu se respectă normele?.”
Studiul realizat de Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, constată, pe de altă parte, că nici agenţii economici din domeniu HoReCa nu au fost prea inventivi în căutarea măsurilor de răspuns la provocările generate de pandemie. Doar jumătate dintre ei şi-au digitalizat activitatea şi au putut livra servicii la distanţă. Autorii studiului mai remarcă o reticență inexplicabilă a agenților economici față de ideea de a se reuni în asociații patronale pentru a se ajuta reciproc şi pentru a-şi face vocea mai auzită.