António Guterres: „Cu cât acest război se termină mai devreme, cu atât mai bine”

Secretarul general al ONU.

„Cu cât acest război se termină mai devreme, cu atât mai bine, de dragul Ucrainei, al Rusiei și al lumii”, a scris secretarul general al Națiunilor Unite António Guterres pe Twitter, într-un mesaj în care a anunțat că a ajuns la Kiev, după discuțiile purtate marți la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov.

„Am ajuns în Ucraina după ce am vizitat Moscova. Ne vom continua munca pentru a extinde sprijinul umanitar și a asigura evacuarea civililor din zonele de conflict”, a scris Guterres peTwitter.

La Moscova, secretarul general al Națiunilor Unite a cerut din nou încetarea războiului din Ucraina, pe care a insistat să-l numească în acest mod, deși denumirea oficială solicitată de Kremlin este „operațiune militară specială”. Guterres a subliniat nevoie de deschidere a unor căi sigure de evacuare a civililor în orașele în care se dau lupte, începînd cu Mariupol, unde a propus chiar ca ONU să garanteze într-un fel securitatea celor evacuați,

Putin, pe de altă parte, a declarat marți că mai speră într-o soluție diplomatică în Ucraina.

„Încă ne așteptăm și sperăm că vom reuși să ajungem la acorduri pe cale diplomatică”, a spus Putin, care a susținut că la negocierile de la Istanbul s-ar fi ajuns la un „compromis”. Negocierile ar fi fost însă „deraiate” de relatările care au urmat despre atrocitățile comise de armata rusă împotriva civililor, la Bucea, în apropiere de Kiev.