António Guterres la Chișinău: „R. Moldova merită pace și responsabilitate”

Secretarul general ONU António Guterresși șefa guvernului Moldovean Natalia Gavrilița, Chișinău, 9 mai 2022

Pe 9 mai, zi marcată în R. Moldova ca Zi a Victoriei, dar și a Europei, la Chișinău s-a aflat secretarul general ONU António Guterres, care și-a exprimat nu numai solidaritatea cu o țară aflată „în prima linie de păstrare a păcii și stabilității în lume”, dar și speranța că pe ambele maluri ale Nistrului se va acționa cu responsabilitate.

„Eu sper că va fi un clar semn de responsabilitate din partea tuturor actorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și acest sentiment de responsabilitate va preveni orice amenințare la adresa R. Moldova, pentru că R. Moldova merită pace și responsabilitate”, a spus secretarul general al ONU la conferința de presă ținută cu premierul Natalia Gavrilița.

Președinta Maia Sandu și-a anulat luni tot programul oficial, inclusiv întrevederea cu Guterres, din motive de sănătate.

Premierul Gavrilița a asigurat din nou că „instituțiile de apărare și informații lucrează în regim alert pentru a nu admite destabilizarea situației”, referire la incidentele violente din regiunea transnistreană, înregistrate cu începere din 25 aprilie. Incidente care nu au fost elucidate, nici asumate de cineva, dar care parțial sunt puse de conducerea de la Tiraspol pe seama Ucrainei.

Șefa guvernului a condamnat totodată „agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei”, pe care a numit-o o „încălcare flagrantă” a drepturilor omului.

### Vezi și... ### Război în Ucraina |Putin justifică invazia. Regiunea Odesa, ținta unor noi atacuri cu rachete