2023, anul culturii ucrainene în Republica Moldova

Concertul trupei ucrainene de muzică pop-rock „Okean Elzy” la Chișinău, 24 decembrie 2022

Anul 2023 va fi dedicat culturii ucrainene în Republica Moldova. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a discutat online cu omologul său din Ucraina, Oleksandr Tkacenko, planurile și viziunile pentru organizarea evenimentelor.

„Am reiterat și angajamentul de susținere de partea R. Moldova a oamenilor de cultură din Ucraina, refugiați în R. Moldova, care sunt încurajați să se încadreze pe piața muncii, dar și suportul în vederea protejării patrimoniului cultural, care poate fi oricând evacuat pentru a fi salvat în siguranță în R. Moldova”, a precizat Sergiu Prodan.

Oleksandr Tkachenko a sugerat că artiștii moldoveni ar putea să concerteze la Opera din Odesa, iar R. Moldova ar putea găzdui colectivul Teatrului Mariupol.

„Anul acesta a fost un punct de cotitură pentru relațiile dintre Ucraina și R. Moldova. Ne-a apropiat mult în acest an și avem planuri mari de a ne consolida relațiile. Există multe idei, multe oportunități și opțiuni de cooperare între țările, instituțiile și colectivele noastre”, a spus ministrul ucrainean al Culturii.

Anul 2022 a fost declarat anul recunoştinţei faţă de veteranii războiului de pe Nistru.