AP OSCE spune că regimul de la Tiraspol este unul „autoritar”. Ce mai arată noua rezoluție

Un monument în fața „Casei ofițerilor ruși” din orașul Tiraspol

AP OSCE a publicat rezoluția finală a reuniunii sale anuale de la București din 3 iulie. Documentul, care dedică un capitol separat conflictului transnistrean, constată că formatul de negocieri 5+2 nu este funcțional, iar regiunea separatistă este controlată de o administrație de facto „autoritară”.

Adunarea Parlamentară a OSCE a cerut încă o dată Rusiei să-și retragă trupele și munițiile din Republica Moldova.

O parte semnificativă a capitolului privind Transnistria este dedicată încălcării drepturilor omului.

Rezoluția a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a tuturor deținuților politici în regiunea transnistreană. În plus, AP OSCE condamnă toate actele de intimidare a anumitor persoane și grupuri din stânga Nistrului și își exprimă îngrijorarea față de numărul mare de răpiri, arestări ilegale și condițiile precare de detenție din regiune.

AP OSCE subliniază, pentru prima dată, că regiunea transnistreană are o „administrație de facto autoritară, controlată de un regim nerecunoscut”.

Adunarea recunoaște și faptul că formatul de negocieri „5+2” nu mai este funcțional din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În 2023, OSCE spunea că discuțiile în formatul „5+2” ar fi puse „pe pauză”.

Noua formulare l-a iritat pe așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, declarat în căutare națională în Ucraina pentru „sprijinirea statul agresor” [Rusia] și administrația de ocupație a acestuia de pe teritoriile ucrainene „în activități de informare”.

Ignatiev a spus că concluziile AP OSCE sunt „false și tendențioase”, și că organizația ar fi complice la ceea ce el a numit „războiul hibrid” împotriva regiunii transnistrene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te