Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, prin decizia Comitetului de Miniștri, luată miercuri, 16 martie, în cadrul unei ședințe extraordinare.
În comunicatul de presă CoE se precizează că Rusia a fost timp de 26 de ani membră a celei mai mari organizații europene pentru apărarea drepturilor omului. Decizia a fost luată în urma cererii înaintate marți de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Votul Comitetului de Miniștrii urmează anunțului oficial de marți făcut de Rusia, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, că se retrage din cauza sentimentelor „rusofobe” care ar domina CoE dar și a faptului că organizația ar „susține activ politica de extindere spre est” a NATO și Uniunii Europene.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) ceruse pe 15 martie excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, condamnând invazia militară din Ucraina. Rezoluția APCE conține și un amendament care menționează, între altele, „agresiunea militară (a Rusiei) împotriva Republicii Moldova și ocuparea regiunii transnistrene”. Decizia finală privind excluderea Rusei din organizație aparține Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
În rezoluția adoptată unanim în sesiunea extraordinară de marți, 15 martie, APCE constată că Federaţia Rusă a comis încălcări grave, incompatibile cu statutul unui stat membru al Consiliului Europei.
Totodată, APCE și-a exprimat solidaritatea față de poporul ucrainean și s-a arătat „profund tulburată de dovezile privind încălcările grave ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar de către Federaţia Rusă, inclusiv atacuri împotriva țintelor civile şi coridoarelor umanitare, folosirea fără discernământ a artileriei, rachetelor şi bombelor, precum şi luarea de ostatici”. APCE constată și „atacurile nesăbuite ale forţelor armate ruse asupra instalațiilor nucleare din Ucraina”. Adunarea a salutat generozitatea şi solidaritatea arătate de ţările vecine, care continuă să primească sute de mii de refugiaţi.
În rezoluția APCE se mai spune că „prin atitudinea și acțiunile sale, conducerea Federației Ruse reprezintă o amenințare deschisă la adresa securității în Europa, urmând o cale care include de asemenea actul de agresiune militară împotriva Republica Moldova și, respectiv, ocuparea regiunii transnistrene a acesteia, actul de agresiune militară împotriva Georgiei și ocuparea ulterioară a celor două regiuni ale acesteia în 2008, anexarea ilegală a Crimeei și rolul său în estul Ucrainei, care a culminat cu recunoașterea ilegală a republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk ca "state independente"”, se mai spune în rezoluția Adunării.
Având în vedere participarea Belarusului la agresiunea rusă din Ucraina, APCE a recomandat suspendarea relațiilor dintre APCE și autorităţile belaruse.
Potrivit unui comunicat al Adunării, la finalul şedinţei, preşedintele APCE, Tiny Kox, a declarat: „Suntem triști că astăzi a trebuit să cerem excluderea unui stat care este membru al Organizației noastre de peste 25 de ani, dar mă bucur că am îndrăznit să o facem. Nu există loc în această Organizație pentru cei care depășesc liniile roșii”.
Pe 25 februarie 2021, Consiliul Europei a suspendat drepturile de reprezentare ale Federației Ruse pentru „încălcări grave” ale obligațiilor sale statutare. Rusia a rămas însă în continuare stat membru al Consiliului Europei.