Apel către țările bogate să finanțeze o campanie globală de vaccinare

Șefii a patru instituții internaționale importante au cerut liderilor mondiali să investească miliarde de dolari pentru a se asigura că țările în curs de dezvoltare au acces la vaccinuri pentru a controla pandemia de coronavirus. În apelul din 1 iunie, șefii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional (FMI) și Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au declarat că o diferență crescută de acces la vaccinuri între țările bogate și cele în curs de dezvoltare ar putea duce la apariția a mai multor mutații ale virusului, care au provocat focare mortale în lumea în curs de dezvoltare. „Este evident că nu va exista o refacere a economiilor la scară mondială după pandemia de COVID-19 fără a pune capăt crizei de sănătate”, au spus ei într-un articol de opinie publicat în Washington Post.

### Vezi și... ### R. Moldova va primi 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul platformei COVAX

Liderii celor patru organizații, care au luat cuvântul la o conferință de presă din 1 iunie, au cerut, de asemenea, Grupului principalelor șapte state dezvoltate din lume, G7, să finanțeze un plan de 50 de miliarde de dolari pentru creșterea accesului la vaccinuri în țările sărace pentru a grăbi sfârșitul pandemiei.

### Vezi și... ### Vaccinul meu, vaccinul tău: războiul electoral

Summitul G7 va avea loc în Marea Britanie la sfârșitul acestei luni. Șeful FMI, Kristalina Georgieva, a subliniat că problema nu se referea doar la sănătate, ci și la economie. "Suntem profund îngrijorați, deoarece o pandemie din ce în ce mai mare „cu două viteze” provoacă o redresare economică „cu două viteze” - cu consecințe negative pentru toate țările", a declarat ea reporterilor.