În stânga Nistrului, apel pentru mobilizarea rezerviștilor

Componenta transnistreană a misiunii de pacificare de pe Nistru a publicat joi un apel repetat pentru mobilizarea rezerviștilor pentru exerciții militare care ar urma să înceapă în stânga Nistrului pe 1 martie și care vor dura trei luni. Prima dată anunțul a fost publicat săptămâna trecută. Acesta spune că „sunt invitați toți doritorii, bărbați cu vârsta de până la 55 de ani, care timp de trei luni vor primi un salariu de peste 2800 de ruble transnistrene, aproximativ 170 de dolari, dar și cazare, echipament și masă asigurată”. Anunțul Tiraspolul nu precizează dacă este vorba despre aplicații militare la nivelul tuturor componentelor a misiunii de pacificare de pe Nistru, sau doar a celei transnistrene.

### Vezi și... ### Firma lui Pânzari transporta motorină pentru tehnica de luptă a rușilor din Transnistria (G4Media)

Misiunea militară de pacificare de pe Nistru este condusă de Federaţia Rusă și are în componența sa un număr egal de militari ruși, transnistreni și moldoveni, precum și observatori militari din partea Ucrainei. Federaţia Rusă are în Republica Moldova un contingent de 1500 de militari în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care, prin rotație, asigură componenta rusească în misiunea de pacificare de pe Nistru și paza depozitului de muniții vechi de la Cobasna.

### Vezi și... ### Explozii și împușcături pe plaja de la Tiraspol: reconstrucția unei lupte dintre armata sovietică și cea nazistă

Anunțul Tiraspolului vine după ce acum două zile Districtul militar Vest al armatei Federaţiei Ruse a anunțat că GOTR a efectuat exerciții de pregătire de luptă în stânga Nistrului. Comunicatul armatei ruse dă asigurări că „exercițiile au fost planificate cu mult timp înainte”. În total, circa 100 de echipamente militare și tehnică de luptă au fost implicate în aceste manevre.

Vineri, președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru ProTV România, a spus că autoritățile de la Chişinău „urmăresc cu atențiile și îngrijorare evoluțiile din regiune”, dar a precizat că la moment Chişinăul nu are informații „care să demonstreze că acolo se întâmplă alte lucruri decât se întâmplau în trecut”. „Deci, nimic diferit în comportamentul forțelor ruse în regiunea transnistreană decât ce am văzut de-a lungul timpului în toți acești ani”, a spus Maia Sandu.

Activitățile militare din regiunea transnistreană sunt practic constante - în stânga Nistrului au loc lunar zeci de aplicații, exerciții militare și mobilizări de rezerviști sau de recruți. Aceste activități sunt pe larg mediatizate în presa oficială de la Tiraspol, care le prezintă într-o lumină pozitivă.

Tensiunile în creștere dintre Rusia și Ucraina aduc în vizor și situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Contingentul rusesc din regiunea separatistă, așa cum consideră experții de la Chişinău, poate fi amplificat considerabil din contul formațiunilor paramilitare transnistrene și a rezerviștilor pregătiți în stânga Nistrului cu suportul ofițerilor ruși.