Apelul fostului director al organizației „Rusia deschisă”, respins la tribunal

Andrei Pivovarov, la tribunal

Tribunalul regional Krasnodar Krai din sud-vestul Rusiei a respins apelul depus de Andrei Pivovarov, fostul director executiv al mișcării pro-democratice „Rusia Deschisă”, împotriva condamnării și încarcerării sale sub acuzația că se află la conducerea unei organizații „indezirabile”.

Grupul de susținere a lui Pivovarov a scris pe Telegram, la 22 noiembrie, că activistul și-a reafirmat nevinovăția în cadrul audierii la tribunal, adăugând că este împotriva existenței legii privind „organizațiile indezirabile” în Rusia. Judecătorul l-a întrerupt pe Pivovarov, spunând că acesta nu se afla „la un miting”.

La jumătatea lunii iulie, tribunalul districtual Lenin din orașul Krasnodar l-a condamnat pe Pivovarov la patru ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de conducerea organizației „Rusia deschisă”. De asemenea, instanța i-a interzis lui Pivovarov să fie ales într-o funcție publică timp de opt ani.

Pivovarov și-a susținut nevinovăția, insistând asupra faptului că dosarul împotriva sa a fost inventat și motivat politic. Acuzația împotriva lui Pivovarov a fost formulată pe baza unei legi folosite în mod repetat pentru a neutraliza vocile critice la adresa conducerii țării.

Pivovarov a fost reținut pentru prima dată în mai 2021, când a fost dat jos dintr-un avion cu destinația Varșovia chiar înainte de decolarea din Sankt Petersburg.

Liderii organizației Rusia deschisă, cu sediul în Rusia, au dizolvat organizația în luna mai a anului trecut, după ce autoritățile au trecut-o pe lista organizațiilor „indezirabile”. Ei susțineau că iau această decizie pentru a-i proteja pe susținători de „hărțuirea” ulterioară din partea autorităților ruse.

### Vezi și... ### „De astăzi, istoria este scrisă de Putin”

Rusia deschisă a fost finanțată de magnatul rus Mihail Hodorkovski, care s-a mutat la Londra după ce a petrecut 10 ani în închisoare în Rusia, în urma unor acuzații considerate pe scară largă drept răzbunare politică pentru că l-a contestat politic pe președintele rus Vladimir Putin.

Legea privind „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, făcea parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin care au dus la reprimarea multor organizații nonprofit și neguvernamentale care au primit finanțare din surse străine - în principal din Europa și Statele Unite.

De atunci, Duma de Stat a Rusiei a extins dramatic domeniul de aplicare al legii, inclusiv prin a interzice cetățenilor și organizațiilor rusești de oriunde din lume să participe la activitățile unor astfel de grupuri „indezirabile”.

### Vezi și... ### Cererea lui Alexei Navalnîi de a i se anula statutul de „terorist și extremist” a fost respinsă