Aproape 400 de arestări după meciul Franța-Maroc

Suporteri francezi în Place de la Bastille, Paris, la finalul meciului Franța-Maroc din semifinala Cupei Mondiale la Fotbal, 14 decembrie 2022.

Indivizi „din spectrul de dreapta”

Polițiștii au reținut aproape 400 de oameni în Franța și Belgia după semifinala Cupei Mondiale la fotbal din Qatar, de miercuri, câștigată de Franța în fața Marocului cu 2-0.

Un purtător de cuvânt al poliției franceze citat de DPA a spus că după partidă au fost reținute în urma unor incidente violente 266 de persoane, dintre care 167 la Paris.

Procurorii parizieni au informat că au fost reținuți 40 de indivizi „din spectrul de dreapta”, unii dintre ei având asupra lor „arme albe”. Presa a relatat că ei ar fi avut de gând să se confrunte cu suporterii Marocului, cel mai probabil pe faimoasa arteră pariziană Champs-Élysées, unde zeci de mii de oameni au sărbătorit victoria franceză.

Presa franceză a relatat că un adolescent a murit în orașul Montpelier în timpul manifestației de după meci, căzând sub roțile unei mașini. Potrivit imaginilor de pe rețele, șoferul a întors brusc mașina după ce un grup de indivizi au smuls de pe ea un steag francez. Băiatul de 14 ani prins sub roți a murit la spital.

La Bruxelles au fost arestați cam 100 de oameni, unii acuzați de deținere de focuri de artificii interzise. Două mașini de poliție au fost avariate în incidente violente în capitala belgiană. Câteva persoane au fost reținute și la Anvers.

Atât la Paris, cât și la Bruxelles, poliția a desfășurat forțe de ordine suplimentare înainte de fluierul final al partidei din Qatar.

În întreaga Franță au fost mobilizați 10.000 de polițiști. Unii dintre ai au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa grupuri agresive de suporteri la Arcul de Triumf, la Paris, dar și în orașul Nisa.

În Franța și Belgia trăiesc mari comunități marocane

Echipa Marocului a devenit prima națională africană ajunsă între cele patru echipe ale semifinalelor Cupei Mondiale, după ce a trecut de Spania și Portugalia în optimi și sferturi de finală.

Marocanii au învins în grupă și echipa Belgiei, meciul fiind urmat de violențe mai ales la Bruxelles.

În Franța și Belgia trăiesc mari comunități marocane, iar mulți dintre jucătorii echipei naționale a Marocului sunt născuți și „crescuți” fotbalistic în Europa.

Presa franceză a relatat că manifestațiile de stradă spontane de miercuri seară, la care au participat zeci de mii de persoane în Franța, s-au desfășurat în general sub semnul „prieteniei” între suporterii Marocului și ai Franței.

Incidente violente mai grave au avut loc în Belgia în urmă cu două săptămâni, când Marocul a învins echipa Belgiei cu 2-0.

Potrivit poliției, ciocnirile soldate cu rănirea unor civili și polițiști au fost între suporterii celor două echipe naționale. Dreapta anti-imigraționistă din Belgia le-a pus însă repede exclusiv pe seama marocanilor, atrăgând atenția la „problema” pe care ar reprezenta-o această comunitate. În Olanda vecină, politicianul de dreapta Geert Wilders a comentat și el incidentele, cerând expulzarea „rebelilor” marocani din țară.