Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul lunar al alocațiilor alocate de la bugetul de stat destinate partidelor politice pentru anul 2023, informează newsmaker.md. În total, pentru finanțarea partidelor, în acest an, au fost alocate aproape 50 mln lei. Cei mai mulți bani, aproape 19 mln de lei, vor ajunge la Partidul Acțiune și Solidaritate, menționează jurnaliștii. Partidul Socialiștilor va primi 9,97 mln lei, Partid Democrat (PDM), redenumit în Partidul Politic Partidul Social Democrat European – 4,81 mln. Partidul „ȘOR” urma să primească din buget 3,49 mln. Acestuia însă i-au fost aplicate sancțiuni complementare sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni în sumă de circa 1,74 mln. lei.
- Ziarul de Gardă scrie că a început evaluarea candidaților non-judecători la funcția de membru în CSM, înaintați de Parlament. Din lista celor 12 candidați admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, fac parte juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, care vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM, se precizează în articol. Comisia pre-vetting va analiza veniturile și proprietățile candidaților și a familiilor acestora, în temeiul unor cercetări extinse, având acces direct la surse de date publice și private, acumulând informații de la persoane fizice și juridice, inclusiv solicitând explicații suplimentare de la candidați, precizează comisia într-un comunicat de presă.
- Participarea președintei Maia Sandu la Forumul de la Davos înseamnă că vocea R. Moldova va fi auzită de comunitatea internațională, titrează Radio Chișinău. „Noi avem ce spune comunității internaționale, din simplu motiv că suntem la hotarul acestui conflict care pune sub pericol toată stabilitatea internațională”, le-a spus reporterilor analistul Anatol Țăranu. „Faptul că Maia Sandu participă este un lucru foarte important fiindcă vor fi puse în discuție și problemele cu care se confruntă R. Moldova, cele de ordin economic, social și politic”, a menționat și analistul Veaceslav Berbeca.
- Portalul replicamedia.md scrie că alegerile locale din acest an vor costa bugetul de stat 178 de milioane de lei. Jurnaliștii o citează pe președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, care a mai precizat că deși în Republica Moldova ar putea fi prelungită starea de urgență, acest lucru nu împiedică desfășurarea scrutinului, întrucât CEC a mai organizat alegeri în perioada stării de urgență, fiind aplicată o excepție de la norma legală. Potrivit noului Cod Electoral, intrat în vigoare la începutul acestui an, alegerile locale generale vor fi organizate sau în ultima duminică din luna octombrie, sau în prima duminică din luna noiembrie.
- Jurnal.md scrie că în anul 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să adopte mai multe politici pentru armonizarea cadrul legal național la cel european, astfel încât accesul fermierilor la finanțări bugetare sau externe să fie facilitat. Intervențiile, ce se conțin în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, au fost supuse consultărilor publice luni, 16 ianuarie, cu participarea principalelor organizații neguvernamentale de profil. Reporterii mai notează că Planul de acțiuni al Guvernului prevede îmbunătățirea mecanismului de subvenționare, astfel încât să fie susținuți preponderent întreprinderile micro, mici și mijlocii. De asemenea, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură urmează a fi reorganizată, pentru a asigura o mai bună transparență a cheltuirii fondurilor publice.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Pe facebook-ul moldovean a trezit interes o postare video a jurnaliștilor de la tv8.md, care au lansat întrebarea - De ce beau moldovenii? Reporterii notează că majoritatea celor care au acceptat să se expună la acest subiect consideră că se bea mult din cauza problemelor. Însă, tot ei recunosc că alcoolul nu-i scapă de necazuri. Dimpotrivă, adaugă altele, se menționează în postare.
- Pe Instagram, una din postările populare este a Europei libere, despre masiva și uimitor de scumpa Catedrală a Mântuirii Neamului de la București. Aceasta e la ani buni distanță de inaugurare, dar acest colos arhitectural domină deja orizontul capitalei României. În descrierea imaginilor se spune că terminarea construcției e programată pentru anul 2025, urmând să fie cea mai mare și cea mai înaltă Catedrală Ortodoxă Orientală din lume.