Aproape 70% din populația adultă a R. Moldova ar putea fi vaccinată până la toamnă (A.Ciocoi)

Premierul interimar Aureliu Ciocoi avertizează că după sărbătorile pascale, care au văzut o relaxare locală a restricțiilor sanitare, R. Moldova s-ar putea confrunta cu un noul val de contaminări cu noul coronavirus. Un semn îngrijorător ar fi creșterea de la 0,8 la 0,84 a incidenței numărului de noi cazuri în ultimele zile, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

### Vezi și... ### Ministerul Sănătății: 213 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 14 bolnavi decedați

Orice cetățean se poate adresa deja la un centru de vaccinare pentru a fi imunizat, în funcție de vaccinurile disponibile, a mai precizat premierul interimat într-un interviu cu radio Europa Liberă. Potrivit lui, circa 200 de mii de persoane sunt deja imunizate cu prima doza, circa 20 de mii cu ambele doze de vaccin. În R. Moldova sunt în acest moment sub 200 de mii de doze de vaccin, cantitate suficientă pentru „ a ne asigur până la mijlocul lunii iunie”.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu premeirul interimat Aureliu Ciocoi (1) - finanțarea alegerilor anticipate

Pentru accelerarea procesului de vaccinare, se preconizează deschiderea unor mari centre de vaccinare, cum ar fi în incinta Palatului Republicii sau în săli de sport, în toată țara. În opinia lui Ciocoi,existe premize „să vaccinam în jur de 70% din populație până la toamnă” dar „asta nu înseamnă că am scăpat de Covid”.

Premierul interimar a mai arătat că dacă procentul celor care nu vor să se vaccineze rămâne ridicat, s-ar putea recurge și la „stimulări financiare” dar asta ar fi o decizie pentru viitorul guvern, care va fi format în urma anticipatelor.

În 2020, economia națională a scăzut cu 7% din cauza pandemiei de coronavirus, a mai declarat premierul Ciocoi în interviul cu Europa Liberă. Anul acesta însă, s-ar putea înregistrat chiar o creștere economică de 2%.