Aproape jumătate din persoanele așteptate la Marea Dictare Națională s-au înregistrat

Imagine de la Marea Dictare Națională, scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, 31 august 2023

Peste 650 de persoane s-au înscris deja la cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale, care va avea loc pe 31 august în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit ministerului Educației, înregistrarea este deschisă până pe data de 27 august.

La cea de a doua ediție sunt așteptate 1.500 de persoane. Autoritățile din educație își propun să organizeze o dictare de amploare cu ocazia Zilei Limbii Române, în Piața Marii Adunări Naționale, unde vor fi amplasate circa 750 de bănci. Sunt așteptate persoane de toate vârstele care vor să-și testeze competențele de scriere corectă în limba română.

Autoritățile din educație spun că asemenea dictări vor fi organizate și în centrele raionale, dar nu au precizat în care anume. Dictările vor fi verificate și evaluate de o comisie din care vor face parte profesori universitari, doctori habilitați și doctori în filologie. Se va lua în considerație: cunoașterea regulilor de ortografie și de punctuație, organizarea estetică a textului în pagină, scrisul lizibil și acuratețea. Participanții care vor primi punctaj maxim vor fi premiați cu vouchere pentru procurarea cărților.

Marea Dictare Națională de anul trecut a fost organizată în scuarul Teatrului National de Operă și Balet „Maria Bieșu”. La eveniment au participat locuitori ai capitalei, dar și oameni veniți din raioane, inclusiv din autonomia găgăuză. Participanții au avut de scris un eseu despre integrarea în Uniunea Europeană.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te