Ar exista alternative europene la împrumutul din Rusia (europarlamentarul Victor Negrescu/ TVR Moldova)

Revista presei matinale la Radio Europa Liberă.

R. Moldova trebuie să investească în sistemul de sănătate pentru a putea face față în continuare pandemiei de COVID-19, afirmă experta internațională în domeniul sănătății publice, Ala Tocarciuc, citată de Radio Chişinău.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale la Europa Libera cu Alla Ceapai

„În primul rând, asigurarea tuturor lucrătorilor medicali cu echipamanete de protecție, permanent, pe durată lungă. Pe termen lung, noi nu avem cantități suficiente și asta trebuie de asigurat. În al doilea rând – renovarea departamentelor de boli infecțioase, ca pacienții să nu fie aduși toți la Chișinău și să fie posibil de tratat toți în centre raionale, acolo unde ei locuiesc. În al treilea rând, ar fi – să avem capacități suficiente de testare și nu în ultimul rând, va trebui să fortificăm departamentele de terapie intensivă”, recomandă experta Ala Tocarciuc.

Decizia Chișinăului de a-i cere Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să întreprindă o vizită tehnică în regiunea transnistreană, după ce OSCE e refuzat convocarea unei şedinţe de urgenţă a formatului 5+2, este un cadou pentru Tiraspol. De această părere este fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea, citat de agora.md. „Chișinăul a cerut ceea ce Vitali Ignatiev, negociatorul Tiraspolului, cere deja de vreo două săptămâni. O misiune separată a OMS în regiune, cât de tehnică nu ai boteza-o - cadou mai mare pentru Tiraspol nici nu se poate. A mai fost așa o misiune acum aproape un deceniu, roadele ei propagandistice Transnistria le culege până acum”, notează Alexandru Flenchea.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră citat de deschide.md că OSCE nu întreprinde nimic pentru a organiza o ședință în formatul 5+2, cerută de Chișinău, pentru că este ostatica Moscovei. „OSCE-ul niciodată nu a ieșit din cuvântul Moscovei, pentru că aceasta ar însemna să intre în contradicție cu unul din principalii săi sponsori financiari. Posibilitățile OSCE se termină acolo unde începe finanțarea Moscovei”, afirmă Țăranu. Expertul în problema transnistreană, deputatul, Oazu Nantoi, consideră că guvernul mimează eforturile de reglementare a conflictului de la Nistru. „Formatul 5+2 a fost conceput ca o capcană pentru R. Moldova și această capcană oferă posibilitate Rusiei să controleze tot ce se întâmplă prin intermediul marionetelor de la Tiraspol. Responsabilitatea pentru bălăceala în această capcană îi revine Chișinăului”, crede Oazu Nantoi.

Pâinea s-ar putea scumpi până la toamnă anticipează expertul Viorel Chivriga de la Institutul Viitorul. Pe lângă implicațiile pe care le are pandemia asupra economiei, seceta și înghețurile din acest an vor afecta serios culturile cerealiere, explică Chivriga citat de unimedia.info. „În cazul în care seceta se va menține, vor fi afectați producătorii de legume și cereale, iar cele mai mari pierderi le vor suporta cei care nu și-au asigurat culturile agricole, cei dotați mai slab și cei care nu au utilizat integral tehnologiile de creștere a culturilor agricole, dar și fermierii care s-au avântat în plantarea culturilor multianuale”. Expertul pune la îndoială optimismul autorităților privind siguranța alimentară a ţării amintind că mai multe ţări din regiune şi-au sistat la fel ca Moldova exporturile de cereale. Prin urmare, vor exista probleme legate de creșterea stocurilor de produse cerealiere, consideră Viorel Chivriga.

TVR Moldova îl citează pe europarlamentarul român, Victor Negrescu, care este de părere că R. Moldova are soluţii alternative de accesare a banilor decât împrumutul din Federația Rusă. „Există soluţii de finanţare în UE. Sunt convins că existau instituţii bancare, inclusiv din România, să acorde o astfel de finanţare. Instituţii finaciare europene, regionale, locale sau globale cred că şi-ar fi depus efortul pentru a sprijini R. Moldova.” Eurodeputatul precizează că pentru accesarea unor credite din partea structurilor internaţionale este necesară o transparenţă privind cheltuirea banilor, lucru ce nu ar fi confortabil pentru unii actori politici de la Chişinău. „Aceste instituţii nu acordă bani doar pentru o culoare politică, dar pentru cetăţeni. Aceste instituţii impun anumite condiţii care presupun din partea Guvernului Republicii Moldova să îşi asume anumite angajamente, trebuie să spui ce faci cu aceşti bani”, explică Victor Negrescu.

Fostul vicepremier şi deputat Victor Stepaniuc susține că deputații opoziției și unii experți răspândesc intenționat ori din incompetență falsuri despre Acordul de împrumut moldo-rus. „Deputații opoziției, prin metode manipulatorii fac politică și campanie electorală într-o perioadă când Moldova are nevoie de resurse și soluții pentru a depăși criza social-economică”, afirmă Stepaniuc citit de tribuna.md. El mai sugerează că atacarea la Curtea Constituţională a acestui acord e inutilă, întrucât nu e de competenţa Curţii să verifice oportunitatea condițiilor contractuale.

Cotidianul.md reţine declaraţia deputatului Platformei DA Igor Munteanu că R. Moldova se va confrunta cu o gravă criză umanitară în următoarele luni dacă nu restabilește relaţii solide de colaborare cu UE. Deşi măsurile de combatere şi prevenire a răspândirii pandemiei consumă multe resurse şi timp, R. Moldova ar trebui să-şi onoreze toate obligaţiile luate în raport cu UE, spune deputatul. „UE nu ameninţă, nu şantajează, nu sabotează relaţia cu partenerii săi, ci doar suspendă beneficiul promis, atunci când partenerul nu-şi onorează obligaţia”, atenţionează Igor Munteanu. El amintește de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro şi prima tranşă care a fost deblocată în toamna anului trecut. „Ultimele tranșe ar fi trebuit să urmeze pe măsură ce toate condiționalitățile anunțate de UE ar fi fost îndeplinite”, afimră Igor Munteanu.