Ministrul Perciun a spus Europei Libere, pe 19 februarie, că evaluarea a permis școlilor să vadă „situația reală” privind pregătirea elevilor la matematică și să „pornească de la ea în pregătirea lor pentru examenele de clasa a IX-a din acest an”.
Circa 60% din elevii de gimnaziu care au participat la testarea tematică la matematică au luat note negative. Potrivit rezultatelor văzute de Europa Liberă, printre cei de clasa a VIII-a rata de promovare a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar de clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.
Ministrul a spus că testarea a arătat că „nivelul de pregătire al elevilor la matematică este unul nesatisfăcător”, fapt cunoscut de autorități și din evaluările PISA (Programme for International Student Assessment) din anii precedenți.
Your browser doesn’t support HTML5
Ministrul Educației despre rezultatele slabe la evaluarea elevilor la matematică
La testările care au fost organizate pe 27 și 28 noiembrie 2024, la două probe, au participat, benevol, peste 18.000 de elevi din 486 de școli, din 32 de raioane. Rezultatele au arătat că majoritatea elevilor s-au descurcat bine la limba română, dar au picat testul la matematică.
Perciun susține că a discutat rezultatele evaluării cu șefii direcțiilor de învățământ. „Mesajul nostru general pentru sistemul educațional și cel administrativ este că avem nevoie de o mobilizare în ajunul examenelor de clasa a IX-a din acest an. Ca să nu avem surprize neplăcute în luna august, este nevoie ca toată lumea să facă un efort mai mare în acest an”, a spus Perciun.
El a reamintit că ministerul a pregătit mai multe măsuri pentru a-i ajuta pe elevii clasei a IX-a să se pregătească de examenul la matematică de la finalul treptei gimnaziale.
- Te-ar putea interesa și: Rezultate dezastruoase la pretestarea la matematică din gimnaziu: Media – sub 4
În cadrul campaniei „Matematica de la egal la egal”, susținută de UNICEF și PNUD, peste 600 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a vor deveni mentori pentru colegii lor de gimnaziu.
Totodată, circa 600 de profesori au fost instruiți să mediteze la matematică elevii de clasa a IX-a. Lecțiile adăugătoare vor începe în aprilie și se vor ține în weekenduri. Profesorii vor primi câte 350-400 de lei pentru o oră și vor fi plătiți din banii partenerilor externi.
De asemenea, spune Perciun, anul acesta, toți elevii de gimnaziu vor avea trei încercări pentru a susține examenele.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te