Reacții diferite la Kiev și Moscova
Ucraina și Rusia au reacționat diferit la evenimentele din Orientul Mijlociu, unde un atac surprinzător al milițiilor Hamas din Fâșia Gaza a provocat o ripostă militară de amploare din partea Israelului.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în rând cu liderii occidentali, că Israelul are dreptul „indiscutabil” să se apere. „Teroarea este întotdeauna o crimă, nu doar împotriva unei țări anume sau asupra unei victime anume, dar asupra omenirii ca întreg”, a spus Zelenski.
Rusia a făcut apel la reținere, proiectându-se ca un factor „pacificator”, care nu uită nici de palestinieni. „Facem apel la părțile palestiniană și israeliană să înceteze imediat focul, să renunțe la violență și să dea dovadă de reținerea necesară”, a spus sâmbătă purtătoarea de cuvânt a „externelor” de la Moscova, Maria Zaharova.
Rusia va încerca să tragă foloase
Duminică, 8 octombrie, Institute for the Study of War (ISW) a notat că Rusia s-a grăbit să pună vina pentru reizbucnirea ostilităților în Orientul Mijlociu pe „neglijarea” regiunii de către Occident.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că Statele Unite și aliații lor ar trebui să fie „ocupați” cu rezolvarea crizei din Orientul Mijlociu, în loc să se „amestece” în afacerile rusești și să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
„Kremlinul deja exploatează și va continua să exploateze atacurile Hamas din Israel pentru a lansa operațiuni de informații menite să reducă sprijinul și atenția pentru Ucraina din partea SUA și Occidentului”, se spune în analiza ISW.
Avertismentul ISW, care se prezintă ca o organizație americană „non-profit, non-partizană” și publică, este larg-circulat în presa ucraineană.
O evaluare asemănătoare a exprimat președintele Poloniei, Andrzej Duda. „Nu este nicio îndoială că (criza din Orientul Mijlociu) este în folosul Rusiei și agresiunii rusești împotriva Ucrainei, pentru că deviază atenția lumii (de la războiul din Ucraina)”, a spus Duda, la televiziunea Polsat News.
SUA își pot concentra atenția pe două conflicte
Site-ul de analiză Politico citează un oficial american sub condiția anonimatului care spune că asistența militară sporită a Statelor Unite pentru aliatul lor tradițional, Israelul, nu va afecta capacitatea americanilor de a furniza ajutor militar Ucrainei.
Oficialul a spus că deși SUA au trimis cantități semnificative de tehnică militară Ucrainei, au avut grijă să păstreze destul pentru a se proteja și pentru a-și ajuta aliații, la nevoie. El a mai observat că Israelul și Ucraina folosesc sisteme antiaeriene diferite (Iron Dome, respectiv NASAMS, Patriot, Hawk), așa că ajutorul american nu se vede confruntat în acest domeniu cu vreo „concurență”.
Depinde cât va dura
Mai multe articole din presă sugerează că impactul crizei israeliene asupra războiului din Ucraina se va vedea, dacă va exista cu adevărat, în timp, și că va depinde mai ales de evoluția noului conflict și de durata lui.
- Te-ar putea interesa și: Război în Orientul Mijlociu. Israelul lansează o ofensivă de amploare
Într-un articol de opinie din New York Times, Thomas Friedman scrie că „un eventual război lung între Israel și Hamas ar putea devia ajutoare militare (americane) dinspre Ucraina spre Tel Aviv”.
Deocamdată, însă presa credibilă, occidentală, nu semnalează vreo „concurență” reală între Ucraina și Israel privind asistența militară americană.
NPR notează însă că această temă va fi abordată cu siguranță în dezbaterea politică internă de la Washington, unde republicanii, mai ales, nu sunt favorabili continuării asistenței militare pentru Ucraina la nivelele actuale.
În privința asistenței militare israeliene pentru Ucraina, aceasta este minimă, în ciuda apelurilor repetate ale Kievului, care și-ar fi dorit – cum a spus limpede odată Zelenski – sisteme antiaeriene de tip Iron Drone. Israelul a acceptat cu mari rețineri, abia la un an de la invazia rusească, să trimită Ucrainei tehnologie electronică militară pentru prevenirea atacurilor cu drone.
Concluzie: În afara pierderilor regretabile de vieți omenești și a distrugerilor materiale, conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu au un singur lucru important în comun: preocupă în cea mai mare măsură principalul aliat al Ucrainei și Israelului, Statele Unite. Pe plan militar, americanii pot ajuta simultan Ucraina și Israelul, cel puțin pe termen scurt. Pe plan politic, cele mai probabile efecte sunt străduința Rusiei de a înnegri imaginea Statelor Unite în lume și încercarea republicanilor de la Washington de a limita ajutorul american pentru Ucraina invocând urgența celui pentru Israel.
### Vezi și... ### Statele Unite condamnă atacurile teroriste asupra Israelului