Arest preventiv pentru anestezista cercetată în cazul femeii decedate într-un salon de frumusețe

Ecaterina Maniuc este suspectată că i-a administrat anestezie femeii care a murit în timpul unor proceduri medicale de modelare a corpului, prestate la un salon din Chișinău, care activa în baza unei autorizații pentru proceduri non-medicale.

Ecaterina Maniuc este suspectată că i-a administrat anestezie femeii care a murit în timpul unor proceduri medicale de modelare a corpului, prestate la un salon din Chișinău, care activa în baza unei autorizații pentru proceduri non-medicale.

Medicul anestezist Ecaterina Maniuc va sta în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetată în cazul privind decesul femei de afaceri Liuba Babuțchi, în timpul unor proceduri estetice la un salon de frumusețe din Chișinău, care activa fără autorizațiile de rigoare.

Măsura a fost aplicată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe 10 februarie, la trei zile după reținerea doctoriței.

Maniuc este acuzată de procurori de practicarea ilegală a activității medicale, după ce ar fi administrat anestezia generală Liubei Babuțchi, care a decedat pe 30 ianuarie la salonul de frumusețe Dr. Serebrova din Chișinău, deținut de ucraineanca Irina Borodkina, care a părăsit teritoriul R. Moldova în aceeași zi, prin punctul de trecere Palanca, îndreptându-se spre Ucraina.

Cauza exactă a decesului va fi stabilită de expertiza medico-legală, rezultatele căreia încă nu au fost anunțate.

Anestezista riscă până la 5 ani de închisoare potrivit procurorului de caz, citat de IPN. Acuzatorul de stat spune că Maniuc era angajată oficial la salonul de frumusețe, dar nu avea licență pentru intervențiile efectuate.

La rândul său, avocatul doctoriței, Alexandru Zmeu, susține că Maniuc nu a efectuat anestezia. Zmeu a mai spus, potrivit IPN, că femeia nu activa în calitate de anesteziolog la salon, ci ca medic specialist, cu acte în regulă pentru desfășurarea activității.

Anterior, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a spus că a eliberat pentru salonul respectiv autorizația de funcționare pentru genul de activitate „prestări servicii de înfrumusețare și întreținere corporală”, adică proceduri de îngrijire și înfrumusețare non-invazive (non-medicale), precum cosmetologie cu și fără afectarea tenului, masaj facial și corporal, curățarea facială, epilare cu ultrasunet. ANSP a spus că nu a eliberat cabinetului cosmetologic acte permisive pentru domeniul medical de activitate.

Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPC) a transmis că procedura de remodelare corporală la care ar fi apelat Babuțchi reprezintă o intervenție chirurgicală. Pentru a o practica legal, salonul trebuia acreditat de Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te