Arestări la Moscova pentru a preveni proteste pro-Navalnîi

Alexei Navalnîi reținut pe aeroportul din Moscova, 17 decembrie 2021.

La Moscova, doi asociați ai lui Alexei Navalnîi au fost reținuți de poliție sub acuzația că îndeamnă la proteste de stradă împotriva reținerii opozantului rus, aflat acum în detenție pentru 30 de zile. Protestele sunt planificate pentru sfârșitul săptămânii.

Navalnîi a fost reținut duminică, 17 decembrie pe aeroportul din Moscova, unde se întorcea din Germania, după cinci luni de tratament medical. La sfârșitul lui august, Navalnîi fusese ținta unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, în timp ce se afla în Siberia. Două zile după atentat, a fost transferat la Berlin. Rusia respinge orice implicație și a refuzat să deschidă o anchetă deși trei laboratoare independente au confirmat tentativa de otrăvire cu Noviciok, substanță considerată internațional drept făcând parte din categoria armelor chimice interzise.

Tot joi, autoritatea care reglementează comunicațiile, Roskomnadzor a cerut platformelor de socializare, între care și Tik Tok (folosită mai ales de tineri) să nu mai difuzeze chemări la proteste în sprijinul lui Navalnîi. Adjunctul ministrului de interne a avertizat totodată că forțele de poliție sunt pregătite, în toată țara, să „apere ordinea publică în fața protestelor neautorizate, anunțate de niște așa-ziși politicieni”.