Arestări în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor  

Dosarul penal pe faptul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost pornit la finele lunii iulie. Poză simbol.

Procuratura Anticorupție anunță că cinci învinuiți în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Șor au fost arestați preventiv și alți 17 au fost plasați în arest la domiciliu. Decizia a fost luată luni, 24 octombrie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Persoanelor arestate le este imputată infracțiunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, precizează procuratura într-un comunicat.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă amendă de la 57.500 până la 92.500 lei sau închisoare de la 2 la 7 ani și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani.

### Vezi și... ### Ilan Șor recunoaște că a trimis 5,5 milioane de lei pentru protestatari 

Procuratura Anticorupție mai anunță că a contestat decizia judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 18 octombrie, prin care vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost eliberată din arestul la domiciliu și plasată sub control judiciar pentru 30 de zile.

Tauber este cercetată în același dosar, fiind acuzată de falsificarea raportului financiar al Partidului Șor și de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii de către un grup criminal organizat. Curtea de Apel va examina marți, 25 octombrie, recursul procurorilor.

Procuratura Anticorupție a anunțat joi, 20 octombrie, că a reținut 24 de persoane în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Șor și că a ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei, bani pe care i-ar cheltui săptămânal formațiunea, mai ales pentru organizarea protestelor din centrul Chișinăului.

Dosarul penal pe faptul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost pornit la finele lunii iulie. Procurorii susțin că formațiunea ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți pentru onorarii pentru artiști, salarii pentru membrii de partid și organizarea de proteste.

Banii ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare, prin Dubai, Viena sau Monaco.

### Vezi și... ### Partidul Șor și-a mutat corturile la procuratură, după altercații cu poliția