Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit

Arhiepiscopul Desmond Tutu (dreapta), la o liturghie de la Catedrala anglicană St. George din Cape Town, 6 decembrie 2013

Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și veteran al luptei Africii de Sud împotriva deceniilor de guvernare a minorității albe, a murit.

Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a declarat că decesul arhiepiscopului Tutu a marcat „un alt capitol de doliu și de rămas bun al națiunii noastre de la o generație de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat moștenire o Africă de Sud eliberată”.

Tutu, Arhiepiscopul retras al Cape Townului, a fost una dintre cele mai cunoscute figuri ale țării. Contemporan cu Nelson Mandela, el a fost una dintre forțele motrice din spatele mișcării de a pune capăt politicii de segregare rasială și discriminare impusă de guvernul minorității albe împotriva majorității negre din Africa de Sud din 1948 până în 1991.

În 1984, a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru opoziția sa nonviolentă față de apartheid. Un deceniu mai târziu, a asistat la sfârșitul sistemului de apartheid și a prezidat o Comisie pentru Adevăr și Reconciliere, înființată pentru a descoperi atrocitățile comise în timpul apartheidului.