Arhitectura brutalistă din Tbilisi atrage turiști străini

Interesul pentru de arhitectura sovietică din Georgia este tot mai mare, chiar dacă unele dintre cele mai spectaculoase repere din capitala Tbilisi dispar, literalmente, peste noapte.

Palatul ceremoniilor oficiale (palatul căsătoriilor) din Tbilisi, o structură „învolburată” din piatră, finalizată în anii 1980, și care aparține acum unui oligarh georgian.

Fostul minister al drumurilor are vedere spre râul Mtkvari. Structura sa labirintică găzduiește acum oficiul central al Băncii Georgiei.

Acestea sunt doar câteva dintre zecile de construcții inedite din perioada sovietică, din capitala Georgiei, Tbilisi, care în ultima perioadă stârnesc un interes tot mai mare al turiștilor străini.

Blocuri de apartamente, într-o suburbie deluroasă din Tbilisi, cu punți amețitoare între ele, care permit oamenilor să se deplaseze rapid, fără eforturi extenuante. De exemplu, poți să urci cu liftul din blocul din stânga până la galerie, să treci prin pasarelă, prin blocul din mijloc, și să ajungi până la magazinul alimentar din blocul din dreapta, fără să trebuiască să mergi pe jos până în vârful dealului și apoi să cobori.

Localnicii consideră aceste și alte asemenea clădiri ca fiind lipsite de aspect estetic, spunând că le amintesc de trecutul comunist dezastruos al țării.

Dar australianul Maurice Wolf, care conduce o companie de turism, spune că, începând cu anul 2019, arhitectura brutalistă din Tbilisi a trezit brusc interesul turiștilor, îndeosebi al celor din Europa occidentală, dornici să admire „monștrii de beton” din capitala georgiană.

Un bărbat se plimbă printre coloanele imense ale monumentului „Cronica Georgiei”.

Înainte ca Georgia să își închidă granițele la începutul anului 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, Wolf și partenerul său francez, Helene Veilleux, luau câte 35 de euro de persoană pentru un tur pietonal de o zi al arhitecturii brutaliste din Tbilisi. Pagina lor de inertnet dedicată arhitecturii sovietice din Tbilisi a acumulat aproape 250.000 de vizualizări. Acum, cei doi organizează tururi în fiecare duminică, fluxul de turiști străini în Georgia începând să-și revină treptat.

Monumentul „Cronica Georgiei” a fost construit pe un deal din Tbilisi, în anul 1985.

Dat fiind interesul în creștere al turiștilor străini, companiile locale au început și ele să propună „tururi de brutalism” similare, la un preț de 170 de dolari pe zi.

Fostul muzeu de arheologie din Tbilisi.

Brutalismul este un stil arhitectural greoi, care scoate în evidență materialul brut al construcțiilor, cel mai adesea betonul armat, masiv, suprafețele fiind fără decorațiuni. La baza denumirii curentului se află expresia franceză „béton brut”, adică beton nefinisat.

Fosta parcare a partidului comunist din perioada sovietică

Deși clădirile brutaliste ar putea să devină o carte de vizită pentru oraș, lipsa de interes a localnicilor și autorităților față de această arhitectură contaminată politic o face tot mai vulnerabilă la degradare și la capriciile proprietarilor privați. Clădiri precum această parcare supraetajată nu sunt protejate de legile patrimoniului Georgiei.

Așa-numitul „Soviet Batman” - un basorelief realizat în anul 1976 pe frontonul Colegiului tehnic din Tbilisi. Fotografia a fost făcută în anul 2016.

Începând cu anul 2018, acest basorelief, care iese spre una din străzile principale din Tbilisi, a început să fie distrus de persoane neidentificate, posibil, pentru a fi vândut la metal uzat. Bucăți mici din basoreliev erau furate peste noapte, în decurs de câteva luni.

Fotografiile ilustrează procesul de distrugere a monumentului în perioada anilor 2018 - 2019.

Astăzi, nimic nu a mai rămas din acest basorelief.

Wolf spune că distrugerea „Batman-ului sovietic” nu a produs nicio reacție în rândul locuitorilor. „Oamenii au fost și sunt prea săraci pentru a se preocupa de ceea ce consideră a fi o amintire urâtă a trecutului”, spune el.

Basoreliev sovietic într-o zonă de locuit din Tbilisi.

Wolf consideră că în Georgia este subestimată valoarea potențială a artei din perioada sovietică, iar mulți nu doresc să separe arhitectura de moștenirea unui sistem politic pe care îl urăsc.

Un bărbat intră într-un bloc sovietic dintr-o suburbie a orașului Tbilisi

Dar specificul construcțiilor în stil brutalist, chiar și fără protecție din partea statului, rezidă tocmai în faptul că sunt realizate din piatră și beton armat masiv, ceea ce înseană că vor continua să rămână în preajmă încă multă vreme.

La o pauză de țigară, în fosta clădire a ministerului drumurilor.

Din cauza structurii masive de beton armat, eventuala demolare a construcțiilor brutaliste ar putea să devină însă o acțiune prea dificilă tehnic și costisitoare pentru dezvoltatorii imobiliari.