Armament rusesc capturat de ucraineni în timpul contraofensivei

Imaginea unui Obuzier autopropulsat de tip 2S19 Msta-S dată publicității de armata ucraineană pe 12 septembrie.

Fotografia este una din multele apărute recent și în care se poate vedea echipament militar rusesc aparent abandonat de trupele invadatoare în retragere. 

Amfibii blindate rusești scufundate într-un râu din regiunea Harkov.  

Kremlinul a pretins că recentele sale pierderi teritoriale în fața contraofensivei ucrainene au fost de fapt plănuite pentru a „atinge obiectivele fixate ale eliberării regiunii Donbas" de sub controlul ucrainenilor. Dar multitudinea de imagini care arată pe rețelele de socializare echipament rusesc abandonat sugerează o retragere haotică. 

Pe 11 septembrie, voluntarul ucrainean Pașa Kasșchuk a postat pe pagina sa de Facebook această fotografie și altele  arătând o dronă de recunoaștere Orlan-10 capturată de la ruși. 

Manual de utilizare pentru sistemul de drone rusesc Orlan. 

Mai multe drone rusești au fost doborâte în alte lupte din Ucraina, dar ultimele descoperiri sunt notabile pentru întregul sistem Orlan-10, pentru că alături de fuzelaj au fost găsite și antene transmițătoare împreună cu manuale de folosire amănunțite. 

Aruncătoare de grenade rusești capturate de ucraineni în regiunea Harkov. 

Politiciana ucraineană Iulia Iațik pozând în fața unui vehicul blindat rusesc capturat de ucraineni. O imagine postată pe pagina ei de Facebook la 11 septembrie. 

Un tanc rusesc e urcat pe o platformă transportoare în regiunea Harkov. Fotografie dată publicității de armata ucraineană pe 11 septembrie.

Kievul a interzis accesul jurnaliștilor la contraofensiva din nord-est, ceea ce înseamnă că imaginile venind din regiune sunt doar cele permise de guvernele rus și ucrainean. 

 

Vehicul logistic de luptă rusesc IMR-2 abandonat, fotografiat aparent în apropiere de orașul Izium.

În ciuda masivelor cuceriri teritoriale ale ucrainenilor din ultimele zile, înregistrări video de pe canalele pro-Kremlin care circulă pe Telegram indică o rezistență crâncenă a rușilor în unele etape ale contraofensivei ucrainene. 

Vehicule blindate rusești dotate cu sisteme optice avansate fotografiate la Balaklia. Acest oraș din estul Ucrainei a fost declarat eliberat de Kiev în aceeași zi în care a fost făcută poza, 10 septembrie. 

Pașa Kașchuk pozează în fața unui vehicul rusesc capturat cu o sabie de samurai în regiunea Harkov. 

Militari ucraineni pozează lângă un obuzier autopropulsat rusesc 2S19 Msta despre care se spune că a fost abandonat în timpul retragerii rușilor. Aceste obuziere autopropulsate sunt printre cele mai formidabile piese de artilerie rusești și valorează 1.5 million de dolari bucata.

Poziție rusească abandonată la Balaklia pe 10 septembrie. În imagine pot fi văzute grenade propulsate încă împachetate alături de cutii cu muniție și obuze abandonate. 

Vehicul blindat rusesc capturat de forțele ucrainene în regiunea Harkov. Vehiculul era parțial acoperit cu o prelată pentru a nu putea fi văzut de drone. 

Punct de control rusesc construit din cutii de muniție abandonat în regiunea Harkov.

Pe 12 septembrie, ministerul britanic al Apărării a spus într-un raport că înaintarea trupelor ucrainene care au recucerit mai multe orașe cheie pentru logistica invaziei rusești are „implicații semnificative pentru designul operațional rusesc în ansamblu".

După ce ucrainenii au recucerit teritorii din nord-estul țării lor, au ieșit la iveală imagini dramatice cu echipamentul militar lăsat în urmă de trupele rusești care s-au retras.