„Sper ca Năstase să înțeleagă că el e acolo grație efortului formațiunilor de dreapta”

Andrei Nastase, la secţia de votare

Interviu cu Armand Goșu, conferenţiar la Facultatea de știinţe politice a Universităţii din Bucureşti.

„Mi-e și milă de instituțiile de la București, de MAE, SRI, SIE, Administrația Prezidențială. Toate au jucat pe mâna lui Plahotniuc și au mizat pe candidații lui: „tehnocrata” Silvia Radu şi acum „socialistul pro-rus” Ion Ceban, și au pierdut”. Declarațiile aparțin analistului politic de la București Armand Goșu.

Europa Liberă: Candidatul socialiștilor, Ion Ceban, la scurt timp după aflarea rezultatelor și-a recunoscut înfrângerea și a spus că „votul a fost, totuși, mai mult politic și geopolitic”. Geopolitica a decis cine să fie în fruntea capitalei Republicii Moldova?

Armand Goşu

Armand Goșu: „Da, e cea mai facilă scuză pentru dl Ceban, nu geopolitica a decis. Această campanie electorală nu a avut decât foarte firave elemente de geopolitică, dar, sigur, dacă piezi alegerile, când le pierzi, trebuie să dai vina pe ceva. A dat vina pe geopolitică și dl Ceban.”

Your browser doesn’t support HTML5

O discuţie cu analistul de la Bucureşti Armand Goşu


Europa Liberă: Deși au existat, și nu puțini, alegători care au spus că au mers să voteze ca nu cumva să fie schimbat drapelul Uniunii Europene cu un alt drapel.

Armand Goșu: „Alegătorii Chișinăului nu sunt atât de naivi; își găsesc și ei poate o scuză de tipul acesta, pentru că mulți dintre ei la un moment dat, în ultimii ani, au dat crezare la tot felul de calomnii răspândite de trustul Plahotniuc despre Năstase, dar asta nu înseamnă că își închipuia cineva că Ceban, venind la primărie, schimbă drapelul.”

Europa Liberă: Cum se va comporta în continuare partidul de guvernământ, ce strategie ar putea să aplice în raport cu puterea locală din capitală?

Armand Goșu: „Suntem într-o logică electorală, alegerile parlamentare din toamna acestui an vor fi extrem de importante, sunt fundamentale pentru viitorul Republicii Moldova. În același timp, foarte importante și fundamentale pentru supraviețuirea regimului Plahotniuc. Deci, Partidul Democrat condus de dl Plahotniuc va încerca în lunile care au rămas până la alegeri să-l compromită, să transforme această victorie, care a generat așteptări foarte mari din partea electoratului din Chișinău, să o transforme într-o înfrângere până la urmă, să genereze frustrare incapacitatea noului primar de a rezolva problemele. Aici și electoratul va trebui să fie informat de către Andrei Năstase, pentru că el are un Consiliu municipal ostil, absolut ostil și cu siguranță mulți vor încerca să-l înghesuie în birou, să-l încuie în biroul de primar al Chișinăului și să încerce să-l compromită.

Are foarte puțin timp la dispoziție, doar un an, și în același timp poate să redea speranța moldovenilor și credința lor în vectorul pro-european...

Sper din inimă ca Năstase să înțeleagă că el e acolo grație efortului formațiunilor de dreapta, pro-europene și anti-oligarhice și că miza cea mare a acestui nou trend politic, care s-a născut odată cu victoria lui în Republica Moldova, este câștigarea alegerilor parlamentare din toamnă sau, oricum, un scor foarte bun la alegerile parlamentare din toamnă, fiindcă doar un scor foarte bun la alegerile din toamnă poate să-i creeze lui la Primăria Chișinăului un climat propice ca să realizeze ceva din programul său electoral. Are foarte puțin timp la dispoziție, doar un an, și în același timp poate să redea speranța moldovenilor și credința lor în vectorul pro-european.”

Europa Liberă: Apropo, într-o primă reacție a Partidului Democrat de guvernământ, într-un comunicat de presă, se spune că decizia lor a fost una corectă, de a nu înainta candidat în aceste alegeri pentru Chișinău și iată că acum primăria capitalei revine unor forțe politice de opoziție, iar acest lucru ar fi de bun augur, pentru că asigură echilibrul de putere dintr-un stat, dar și pentru faptul că opoziția de dreapta are acum posibilitatea să-și asume și ea o importantă responsabilitate. Va fi un echilibru de putere în Republica Moldova, după ce a fost câștigată primăria de către Andrei Năstase?

Armand Goșu: „Cred că nu va fi niciun echilibru de putere în Republica Moldova, cum nu va fi probabil niciun echilibru de putere nici după alegerile parlamentare din toamna acestui an. Oricum, planurile care sunt făcute în subterane nu pentru un echilibru de putere sunt făcute. Acum, eu nu-mi închipui ca dintr-odată Plahotniuc și oamenii din jurul său să devină niște sfinți, să meargă la mănăstire și să se călugărească. Eu nu cred în astfel de scenariu. În același timp, ei controlează ministerele, ei controlează toată administrația centrală, ei controlează justiția, ei controlează tot. Inevitabil, câștigând Primăria Chișinăului, suferi parte a sistemului, a marelui establishment politic. Problema este ca Năstase să găsească linia corectă între ostilitate față de regim și colaborare în folosul cetățenilor Chișinăului cu ministerele, cu autoritățile centrale.

Va fi un fel de dans pe sârmă pe care Năstase va trebui să-l execute. Eu cred însă în capacitatea lui de a se mobiliza, în inteligența lui pentru următoarele luni și în capacitatea electoratului din Chișinău de a înțelege corect evoluțiile și evenimentele. Uitați-vă, împotriva lui Năstase au fost campanii de presă, care au durat vreo patru ani. Un alt politician ar fi fost tocat, terminat, și-ar fi luat câmpii, ar fi plecat demult din Moldova. Ei bine, ca un buldozer, a stat, l-au scuipat, l-au înjurat, a mers înainte și ieri a câștigat Primăria Chișinăului. Deci, are o carismă, are niște atuuri, care sunt foarte importante pentru campania electorală din toamna acestui an. Asta este miza cea mare.”

Europa Liberă: Admiteți că Partidul Democrat de guvernământ va continua să sugereze că își va dori o alianță postelectorală cu cei care sunt învingători în acest scrutin electoral anticipat din Chișinău?

Armand Goşu

Armand Goșu: „Eu presupun că da. E foarte important acest narativ pe care Plahotniuc l-a fluturat cam după 2014, după anexarea Crimeii, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, când dintr-odată Moldova, din punct de vedere al securității regionale, a devenit mai importantă. Ei bine, el s-a prezentat tot timpul la Washington, la Bruxelles, la Berlin, unde mai vreți Dvs. într-o capitală occidentală, drept garantul orientării pro-europene, pro-occidentale a Republicii Moldova. Or, el a avut mari probleme de credibilitate din momentul în care l-a sprijinit pe Dodon să ajungă președinte al Republicii Moldova. Pro-rusul Dodon, cel care se întâlnește de șase ori pe an cu Putin.

Dacă în toamna acestui an, în urma alegerilor, va face o alianță electorală cu socialiștii pro-ruși ai lui Dodon, ultima lui umbră de credibilitate s-ar putea evapora. Deci, pentru el este foarte important ca cel puțin în acest moment să dea semnal Occidentului că va merge împreună cu forțele pro-europene, pentru că mai este ceva – banii nu vin de la Moscova. El înțelege foarte bine că nici el, nici Dodon n-au nicio șansă să aducă bani în Moldova. Moldova nu funcționează decât grație acestor donatori internaționali. Bani la Moscova pentru Republica Moldova nu-s. Deci, de unde poate lua Republica Moldova fonduri? Doar din Occident: Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, fonduri europene. Pentru a avea acces la aceste fonduri, trebuie să mimezi măcar, dar probabil trebuie să livrezi, deci mai mult decât o mimare, și niște acțiuni care să dovedească că tu ești într-adevăr pro-occidental și mergi cu Vestul și să mai faci și niște reforme.

Este un mare eșec pentru România, pentru structurile care sunt pentru Republica Moldova. Acum trebuie să țineți cont totuși de faptul că dosarul Republica Moldova nu este la MAE, e la serviciile secrete...

Aici i s-a înfundat dlui Plahotniuc. El a crezut că ajunge un limbaj geopolitic, se jură că cu pieptul lui oprește tancurile rusești pe Nistru, numai că și americanii, și vest-europenii s-au plictisit de narațiunea asta și au cerut ceva în plus. Or, el n-a avut ce să ofere în plus, pentru că nu știe că trebuie să livreze în plus, în ciuda faptului că are o sută de consilieri în jur.”

Europa Liberă: Dar cum vedeți în continuare cooperarea moldo-română și de unde și pentru cine va continua să vină sprijin din partea Bucureștiului?

Armand Goșu: „Este un mare eșec pentru România, pentru structurile care sunt pentru Republica Moldova. Acum trebuie să țineți cont totuși de faptul că dosarul Republica Moldova nu este la MAE, după „Pădurea Domnească” și, mai ales, după Crimeea, e la serviciile secrete, iar acolo oamenii au o înțelegere mai specială a relației cu Republica Moldova. Și la Cotroceni, și la CSAT l-au sprijinit pe față, fără nicio jenă pe Plahotniuc, au mizat pe el și Bucureștiul, autoritățile de aici au refuzat orice contact cu liderii noii opoziții – Maia Sandu și Andrei Năstase –, care s-a format în ultimii ani; au refuzat contactele cu ei până acolo încât președintele, ministrul de externe au refuzat să se întâlnească, au refuzat să se vadă.

Știu scene absolut penibile, povestite de mai mulți oameni care au asistat la ele, străini, nu români, în care chiar demnitarii importanți din Europa încercau să-i aducă în proximitate, într-un colț al sălii pe președintele României și pe Maia Sandu și blocau consilierii, adică absolut penibil comportamentul autorităților române. Sunt lucruri din ultimii doi-trei ani care sunt monitorizate cu siguranță și de ambasadele străine, și de analiștii care știu la finețe de evoluția relațiilor dintre București și Chișinău. Deci, Bucureștiul a pierdut, a pierdut rușinos.

Probabil că după ieșirea la pensie a generalului Predoiu de la SIE și la Ministerul de Externe, probabil, scoaterea unui secretar de stat, care se ocupă de dosarul Republica Moldova, s-ar putea să asistăm la o repoziționare a României, o reînscriere a obiectivelor României pe relația cu Republica Moldova. Dacă mă întrebați, cât cred eu de puternic în acest lucru, o să vă spun că nu-i dau foarte multe șanse, vreo 30 la sută. Cred că pur și simplu rezultatele alegerilor din toamnă vor exploda în fața CSAT-ului și în fața demnitarilor români. Vor fi niște răni, vor pune niște vaselină pe ele, niște cicatrici care se vor vindeca, și România va fi obligată într-un fel să nu-l mai sprijine pe Plahotniuc.

Interesant e totuși faptul că în ultimele săptămâni au trebuit să înghită această pastilă, deci presupunerea mea este că de la Washington, de la Berlin au venit niște semnale mult prea puternice să nu se bage, să nu cumva să sprijine falsificarea alegerilor în Republica Moldova sau poate chiar străinii au dat peste mână Bucureștiului și i-au spus să se potolească; nu-mi dau seama în momentul acesta, n-am informații nici măcar de culise ca să înțeleg ce s-a întâmplat.”

Europa Liberă: În concluzie, șeful statului, Igor Dodon, care urmează iarăși să întreprindă o vizită în Federația Rusă, a reacționat după aflarea rezultatelor acestui scrutin local, spunând că „luptele și victoriile principale ale socialiștilor abia urmează, începând cu toamna acestui an”.

Armand Goșu: „Sigur, prin schimbarea legislației electorale, Plahotniuc i-a deschis un larg drum lui Dodon și Partidului Socialiștilor către un rezultat foarte bun în alegerile din toamna acestui an, schimbând sistemul de vot. Acest sistem mixt avantajează partidele mari și foarte mari, iar cel mai mare partid în acest moment în Republica Moldova este de departe Partidul Socialiștilor, care, potrivit unor calcule, ar putea să ia chiar o majoritate convingătoare în viitorul parlament de la Chișinău. Să nu uităm: asta cu ajutorul lui Plahotniuc, cel sprijinit de București.”

Europa Liberă: Va urma o toamnă fierbinte?

Armand Goșu: „Da. Eu cred că o să avem focuri de artificii în toamna acestui an. Miza este mult prea mare. E o miză internă. Foarte mare atenție! Să nu vă închipuiți că Republica Moldova e undeva sus pe agenda europeană sau a americanilor, nici măcar a rușilor. Rușii, dacă primesc un cadou, cum l-au primit cu Dodon-președinte, vor livra publicului de la Moscova, fericiți că ei n-au consumat resurse pentru asta, după care își vor da seama că e un cadou otrăvit, cum a fost și cu Dodon. Nu valorează mare lucru, dă bine în poze, poți să-l duci la parada de 9 Mai, când n-ai alți invitați. Și atât. Miza e internă, enormă miză pentru cetățenii Republicii Moldova, dacă se reinventează acest stat, această putere ca o forță democratică profund europeană, dacă are șanse acest stat să supraviețuiască, să se integreze într-o familie europeană, euroatlantică la un moment dat.”