Armata bulgară se înarmează și modernizează

Aviația militară bulgară la o paradă.

Pe fundalul insecurității geopolitice crescânde guvernul bulgar și-a anunțat planurile de a moderniza în 2020 forțele terestre și marina militară cu 1,3 miliarde euro. Vor fi achiziționate transportoare blindate și două nave de patrulare.

Your browser doesn’t support HTML5

Armata bulgară se înarmează și modernizează



Cea mai mare parte din bani – aproximativ 800 de milioane de euro, se vor duce la forțele terestre după ce în acest an forțele aeriene au primit peste 1 miliard de euro pentru 8 avioane F-16.

Ministerul Apărării dorește achiziționarea a 150 de mașini blindate la un preț de aproximativ 750 de milioane de euro.

Au fost cerute oferte de la 4 companii – ARTEC Germania, Patria – Finlanda, NEXTER Franța și MOWAG – Elveția. Favorite sunt Patria cu transportoarele cu denumire identică și compania multinațională MOVAG cu transportoarele Piranha. Celelalte modele sunt considerate mai scumpe pentru posibilitățile Bulgariei.

Proiectul transportoarelor blindate este însoțit însă de multe necunoscute. Vor putea fi primite oferte speciale din partea unor producători francezi și germani. Este posibilă și intrarea pe ultima dreaptă a concursului cu modelul Mastiff a producătorului american The Armored Group care și-a anunțat interesul în septembrie, după inițierea procedurii.

Americanii promit crearea a peste 1000 de noi locuri de muncă la compania bulgară de stat TEREM și licențe gratuite pentru 10 tipuri de blindate cu drepturi exclusive de vânzare în Uniunea europeană.

Sofia dorește ca transportoarele să fie fabricate sau asamblate în uzine bulgare. Spre deosebire de cele opt avioane F-16 care au fost achitate integral producătorului, de data aceasta se cere plata eșalonată pe o durată de 8 ani.

Subcontractori vor putea fi companii din Belgia, Norvegia și Israel.

Ofertele vor fi deschise până la finele anului. Vor urma tratative cu primele două clasate.

Vor fi achiziționate și două nave de patrulare, pentru care s-au primit oferte din partea compania bulgară MTG Delphin, a celei germane „Friedrich Lurssen Werft” și a firmei italiene „Fincantieri”. Navele vor trebui fabricate în Bulgaria până la 2024.

În 2020 vor putea fi importate alte două nave de patrulare și un submarin mână a două. Vor fi modernizate alte 3 fregate importate din Belgia.