Armata din Nagorno-Karabah acuză Azerbaidjanul de atacuri

Președintele enclavei Nagorno-Karabah, Arayik Harutiunian, a convocat o întâlnire cu participarea oficialilor din structurile de putere pe 1 august 2022.

La 1 august, armata din Nagorno-Karabah a acuzat forțele azere că au lansat atacuri asupra pozițiilor sale din nordul și nord-vestul teritoriului.

Armata de Apărare din Karabah a declarat că, pe parcursul zilei, trupele sale au zădărnicit „încercările azerilor de a trece linia de contact”. O declarație a precizat că partea armeană nu a suferit nicio victimă, adăugând că situația rămâne tensionată.

În anunțul oficial se spune că forțele ruse de menținere a păcii staționate în Karabah au primit „informații detaliate” despre situația de pe linia frontului. Un deputat din Karabah, Artur Harutiunian, a declarat pentru serviciul armean al RFE/RL, la scurt timp după aceea, că luptele au încetat. El a mai spus că armata azeră nu a capturat nicio poziție armeană din Karabakh. Ministerul azer al Apărării a negat categoric orice încălcare a încetării focului în Karabah sau în jurul Karabahului.

Situația de-a lungul „liniei de contact” din Karabah a fost relativ calmă din martie. Seara trecută, Arayik Harutiunian, președintele Karabahului, a convocat o întâlnire de urgență cu comandantul Armatei de Apărare, Kamo Vartanian, și alți oficiali din domeniul securității.

Între timp, ministrul armean de externe Ararat Mirzoian a avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat adjunct al SUA, Karen Donfried. Versiunea armeană a convorbirii nu a făcut nicio mențiune explicită cu privire la escaladarea raportată în Karabah.