Armata păzește grâul, în vreme ce foametea se extinde în Pakistan
Pakistanezii stau la coadă ore întregi pentru a primi saci de făină subvenționată în Hyderabad, pe 10 ianuarie.
Creșterile galopante ale prețurilor aplicate de morarii de făină, care se confruntă, și ei, cu criza cerealelor, sunt puse pe seama faptul că autoritățile au planificat deficitar importurile de cereale.
Muncitori umplând saci la o moară de făină din Peshawar, la 11 ianuarie.
Potrivit fostului președinte al Asociației fabricilor de făină din Pakistan (PFMA), Khaleeq Arshad, țara a importat în special grâu din Ucraina în ultimii ani.
Muncitorii arată boabe de grâu și făină măcinată.
Invazia rusă în Ucraina a perturbat lanțul de aprovizionare, ceea ce a dus la o ofertă de cereale mult mai mică decât cererea. Lipsa grâului a dus la tulburări în Pakistan, inclusiv la o îmbulzeală care s-a soldat cu moartea a cel puțin o persoană.
Cozi lungi pentru saci de făină subvenționată au fost văzute și în Karachi pe 10 ianuarie.
Prețul în creștere al făinii i-a afectat cel mai mult pe cei mai săraci din țară. Situația este atât de gravă încât camioanele încărcate cu grâu sunt acum escortate de gărzi înarmate.
O vedere aeriană a unei zone locuite inundată în provincia Balochistan, la 29 august.
Economia pakistaneză încă se resimte în urma inundațiilor din 2022, care au provocat pagube fără precedent în țară. Peste 33 de milioane de persoane au fost afectate de inundații, care au lăsat peste 8 milioane de oameni fără adăpost și au provocat pagube și pierderi economice de peste 30 de miliarde de dolari.
Potrivit autorităților, mii de victime ale inundațiilor continuă să trăiască sub cerul liber.
Cozile la făina subvenționată durează ore în șir, Karachi, 10 ianuarie.
Zeci de țări și instituții internaționale au promis peste 9 miliarde de dolari pentru a ajuta Pakistanul să-și revină de pe urma inundațiilor puse de ecologiști și oamenii de știință pe seama schimbărilor climatice.
Bărbați la o coadă care a durat ore întregi pentru sacii de făină subvenționată, Karachi, 10 ianuarie.
Rata inflației din Pakistan este, de asemenea, la cote de avarie. Ea a crescut la 24,5% în decembrie, de la 23,8% în noiembrie. Prețurile la alimente au crescut cu 35,5 la sută în decembrie, față de 31,2 la sută în luna precedentă.
La sfârșitul lunii decembrie 2022, rezervele valutare ale Băncii Centrale a țării au atins cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani - suficient pentru a plăti doar trei săptămâni de importuri - ajungând la 5,576 miliarde de dolari.
Asalt asupra unui camion care vinde făină de grâu în Karachi.
Crizele politice din Pakistan au contribuit, de asemenea, la scăderea valorii rupiei (moneda națională), ceea ce a făcut ca produsele de bază și importurile să fie mult mai scumpe.
Un vânzător de orez din Karachi în așteptarea clienților.
Fostul ministru al energiei și lider al grupării Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), Hammad Azhar, a avertizat la 8 ianuarie că inflația va crește la 40% dacă guvernul de coaliție acceptă condițiile impuse de FMI pentru finalizarea celei de-a noua revizuiri a mecanismului de finanțare extinsă în valoare de șapte miliarde de dolari americani.
„Țara se îndreaptă spre dezastru. Un guvern nepopular și inconsecvent nu poate scoate țara din criza actuală”, a declarat Azhar.