Armata rusă a bombardat portul ucrainean Odesa

Monumentul fondat oruluiOdesei, Ducele de Richelieu, acoperit cu saci de nisip pentru a-l apăra de bombardamente, centrul orașului Odesa, 9 martie 2022.

Portul Odesa de la Marea Neagră a fost bombardat cu rachete în 3 aprilie devreme, a anunțat pe Telegram ministrul ucrainean de interne Anton Herascenko, precizând că în mai multe locuri din oraș au izbucnit incendii, iar unele din rachete au fost doborâte de apărarea anti-aeriană locală.

Canalul Telegram al consiliului orășenesc Odesa a confirmat atacurile.

Între timp, șeful negociatorilor ruși în tratativele cu Ucraina, Vladimir Medinski, a scris tot pe Telegram că discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia nu au făcut suficiente progrese pentru o întâlnire la vârf Zelenski-Putin.

Medinski a adăugat că „poziția Rusiei asupra Crimeii și regiunii Donbas a rămas NESCHIMBATĂ”, referindu-se la peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 și la regiunea din estul Ucrainei a cărei independență a fost recunoscută de Kremlin, puțin înainte de invadarea rusă a acestei țări pe 24 februarie.

Ministerul rus al apărării a anunțat că a atacat o rafinărie de petrol și câteva depozite de carburanți din apropiere de Odesa, adăugând că forțele armate rusești au atacat 28 de instalații militare ucrainene pe întregul teritoriu al Ucrainei.

Pe 2 aprilie, președintele Volodimir Zelenski avertiza că Rusia pregătește „lovituri masive” în sudul țării, după ce și-a retras forțele din jurul capitalei Kiev și al localității Cernihov, în nord.