Armata rusă a distrus aproape cu totul locul „unde s-a născut Dumnezeu”

Distrugerea satului Bohorodychne într-o vedere aeriană din 20 decembrie.

Forțele ruse și cele ucrainene s-au bătut cu înverșunare pentru controlul satului situat la aproape 120 de kilometri nord-vest de orașul Donețk, pe malul drept al râului Siverski Doneț.



 

Un câine, în fața unei gospodării distruse.

Când trupele rusești au cucerit Bohorodicine, mulți dintre locuitorii pro-Moscova s-au mutat în Rusia. După eliberarea sa în septembrie, autoritățile ucrainene i-au sfătuit pe locuitorii rămași să plece, invocând probleme de siguranță.

Unii săteni se întorc acum în speranța că-și vor putea relua și reface viețile distruse, în ciuda avertismentelor guvernului de a evacua localitatea, care este încă în pericol.

 

Locuitorii se întorc în locuința lor distrusă de artileria rusă.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) estimează că, la data de 5 decembrie, existau 5,9 milioane de persoane strămutate în interiorul Ucrainei, ceea ce reprezintă o scădere cu 626.000 de persoane față de 26 octombrie.

Peisajul devastat din Bohorodicine văzut de la fereastra școlii.
 

Interiorul școlii.

 

Iuri Ponomarienko, în vârstă de 54 de ani, locuitor din Bohorodicine, se uită la un tanc rusesc distrus, o rămășiță a luptelor care au distrus comunitatea.

Ruinele bisericii ortodoxe din Bohorodychne.

Reconstrucția postbelică a Ucrainei va costa între 525 și 630 de miliarde de dolari, a afirmat vicepreședinta Băncii Mondiale, Anna Bjerde, într-un interviu acordat ziarului austriac Die Presse.