Armata ucraineană are un nou batalion format din voluntari din Siberia

Îmbrăcați în uniforme ucrainene, cetățenii ruși veniți din Siberia se antrenează cu puști de asalt și mitraliere într-un poligon din afara Kievului, în timpul unui exercițiu militar al „Batalionului siberian” recent format.

Unitatea, alcătuită din cetățeni ruși care au decis să lupte împotriva armatei ruse, are o componență variată: atât etnici ruși aflați în opoziție de multă vreme cu politica Kremlinului, cât și membri ai unor grupuri etnice minoritare.

Un ofițer ucrainean, care a cerut să-și păstreze anonimatul, a declarat că mai toți cei 50 de membri ai unității au venit din Rusia, călătorind prin țări terțe pentru a ajunge în Ucraina. 

Ofițerul a spus că mulți dintre cei care constituie noul batalion aparțin etniilor siberiene. Recruții afirmă că vor să lupte împotriva a ceea ce ei spun că este imperialismul rusesc, atât în interiorul Ucrainei, cât și în țările lor de origine.

Ghennadi, care are 29 de ani, a venit din Republica Rusă Buriatia pentru a se alătura batalionului.

El spune că mulți oameni din Buriatia au fost mobilizați cu forța de Rusia, în timp ce alții au fost tentați de salariile care ar putea fi de peste zece ori mai mari decât media din regiune.

Analiștii militari spun că Buriatia, precum și alte câteva regiuni rusești care găzduiesc populații indigene, au furnizat un număr disproporționat de mare de soldați pentru efortul de război al Rusiei.

Fundația Eliberați Buriatia, o organizație a societății civile, a declarat că demersul de mobilizare a buriaților a fost o alegere politică, deoarece Kremlinul a considerat că Buriatia prezintă un risc mai mic în ceea ce privește protestele antiguvernamentale.

Vargan, în vârstă de 34 de ani, a venit din Republica rusă Saha (Iakutia) pentru a se alătura noului batalion al armatei ucrainene.

Acest recrut nu și-a spus numele, ci doar porecla: Uigur.

Membrii unității încarcă muniție în încărcătoare.

Membrii „Batalionului siberian” se antrenează într-un poligon de tragere.

Comandantul lor, un ucrainean care s-a prezentat cu pseudonimul Batia, a declarat că unii dintre recruți sunt acum pregătiți de luptă.