Armata ucraineană a recunoscut că a lansat atacuri contra rușilor la Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) spune că șase inspectori ONU vor rămâne la centrala nucleară ucraineană de la Zaprojie, și că plănuiește să dea publicității un raport săptămâna viitoare.

Declarația lui Rafael Grossi vine în timp ce lupte grele au fost au fost raportate în apropiere de cea mai mare centrală atomică din Europa, vineri 2 septembrie. Grossi, care conduce echipa AIEA de 14 persoane trimisă acolo, a precizat însă vineri seara târziu că săptămâna viitoare prezența agenției ONU la fața locului va fi redusă la două persoane, și că ele vor rămâne la fața locului pentru o perioadă mai lungă.

Între timp, armata ucraineană a recunoscut că a lansat atacuri contra pozițiilor armatei ruse în preajma localității Energodar, în apropiere de locul unde se află centrala nucleară ucraineană ocupată de ruși.

„S-a confirmat că lovituri de înaltă precizie ale forțelor noastre armate au distrus trei sisteme de artilerie, un depozit de muniție și o companie de militari ale inamicului în apropiere de orașele Herson și Energodar”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene, fără să ofere detalii.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc în ultimele săptămâni că au bombardat locația unde se află centrala de la Zaporjie, iar asta a generat temeri legate de un posibil dezastru nuclear acolo, și a făcut ca AIEA să ceară forțelor ruse care au controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa să permită experților ONU să inspecteze centrala.

Ceva mai devreme, ambasadorul rus la instituțiile internaționale de la Viena a spus pentru agenția RIA Novosti că șase inspectori din misiunea AIEA vor sta la Zaporojie pentru mai multe zile, și că doi dintre ei vor fi staționați acolo permanent.