Armata ucraineană afirmă că a eliberat încă 20 de localități. Contraofensiva continuă

Militari ucraineni se pregătesc să transporte un tanc rusesc capturat în timpul unei operațiuni de contraofensivă, regiunea Harkov, Ucraina. Fotografie difuzată la 11 septembrie 2022

Armata ucraineană susține că trupele ei continuă să recupereze teren de la forțele rusești invadatoare. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj sfidător către Kremlin, iar loviturile militare rusești au lăsat zone din Ucraina fără energie electrică.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Statul Major General al Ucrainei a declarat pe 12 septembrie că forțele sale de apărare au eliberat peste 20 de localități în ultima zi în regiunile Harkov și Donețk din estul Ucrainei. Rachetele rusești au lovit aceste două zone și alte regiuni, vizând infrastructura-cheie, potrivit oficialilor ucraineni.

În regiunile Harkov, Sumi, Poltava, Zaporojie și Dnipropetrovsk, au fost probleme cu electricitatea și apa care au afectat, după toate estimările, milioane de oameni.

Oficialii ucraineni au declarat că artileria rusă a lovit Harkov TEC-5, a doua cea mai mare centrală termică și electrică din țară, iar Zelenski a postat o înregistrare video cu centrala electrică din Harkov în flăcări.

Mai târziu în cursul serii, în unele regiuni fusese restabilită alimentarea cu energie electrică.

Zelenski a afirmat că Rusia vizează infrastructura civilă „pentru a priva oamenii de lumină și căldură”. „Teroriștii ruși rămân teroriști și atacă infrastructura critică. Nu există clădiri militare, doar obiectivul de a lăsa oamenii fără lumină și căldură", a scris el pe Twitter.

Adresându-se Kremlinului, Zelenski mai scrie: „Încă mai credeți că puteți să ne intimidați, să ne frângeți, să ne forțați să facem concesii? ... Frigul, foamea, întunericul și setea pentru noi nu sunt la fel de înspăimântătoare și mortale ca prietenia și frăția voastră. Dar istoria va pune totul la punct. Iar noi vom fi cu gaz, lumină, apă și mâncare... și FĂRĂ voi!"

În buletinul său de război, Ministerul britanic al Apărării consemna la 11 septembrie că luptele continuă în jurul orașelor Izium și Kupainsk, singurul nod feroviar care aprovizionează linia de front a Rusiei în nord-estul Ucrainei, recucerit de forțele ucrainene.

### Vezi și... ### Pene de curent în estul Ucrainei. Kievul acuză Moscova că atacă infrastructura energetică

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 10 septembrie că retragerea din Izium și din alte zone urmărește întărirea forțelor Moscovei în regiunea vecină Donețk, la sud. Explicația a fost similară cu modul în care Rusia a justificat retragerea de la Kiev în luna martie, la câteva săptămâni de la începutul invaziei Ucrainei.

Pe 11 septembrie, comandantul suprem al Ucrainei, Valeri Zalujni, declara că forțele ucrainene au recucerit peste 3000 de kilometri pătrați de teritoriu de când a început contraofensiva la începutul lunii septembrie. El a precizat că trupele ucrainene se află la doar 50 de kilometri de granița cu Rusia.

Armament rusesc capturat de ucraineni în timpul contraofensivei

Un batalion a distribuit o înregistrare video cu forțele ucrainene în fața unei clădiri municipale din Hoptivka, un sat aflat la doar aproximativ doi kilometri de graniță și la aproximativ 19 kilometri nord de Harkov.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Siniehubov, a anunțat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 40 de localități din regiune.

În condițiile în care eșecurile par să se acumuleze pe câmpul de luptă, Kremlinul a declarat că este deschis la discuții cu Kievul. „Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina, dar cu cât procesul este mai mult întârziat, cu atât mai greu va fi să se ajungă la un acord”, a afirmat ministrul de externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat pe 11 septembrie.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia susține că a lansat contra-atacuri în Harkov și Herson