Armata ucraineană susține că a avansat în regiunea estică Luhansk

Clădiri civile distruse în cursul conflictului dintre Rusia și Ucraina în Lisiceansk, oraș controlat de trupele pro-ruse din regiunea Luhansk 21 septembrie 2022

Armata ucraineană a declarat că avansează „fără probleme, dar cu încredere” în fața rușilor pe „una dintre cele mai importante artere logistice” din regiunea ucraineană Luhansk, parțial ocupată.

### Vezi și... ### De ce vor rușii referendumuri de anexare la Rusia în estul Ucrainei

Departamentul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat într-o postare pe Telegram, la 22 septembrie, că forțele de ocupație rusești „trec prin momente dificile” în apropiere de Lisiceansk, un oraș din regiunea estică Luhansk. Luhansk, care face parte din regiunea Donbas din estul Ucrainei și este unul dintre cele patru teritorii controlate de Rusia care urmează să organizeze controversatele referendumuri pentru anexarea la Federația Rusă începând cu 23 septembrie, se află aproape sub controlul complet al forțelor ruse.

În ultimele săptămâni, forțele de la Kiev au recâștigat în estul țării teritorii care au fost capturate de Rusia la scurt timp după invazia neprovocată a acesteia în Ucraina în februarie. Serhi Haidai, guvernatorul militar ucrainean al regiunii Luhansk, a declarat la 19 septembrie că forțele ucrainene au eliberat câteva sate din regiune. În ziua de 21 septembrie, cartierul general folosit de forțele de ocupație a fost distrus de armata ucraineană în Svatovo, localitate aflată la aproximativ 160 de kilometri nord-vest de capitala regională, Luhansk, susține Haidai.

În altă parte, forțele ruse și ucrainene au făcut schimb de rachete și baraje de artilerie care au ucis cel puțin șase persoane pe 22 septembrie. Loviturile rusești în orașul Zaporojie din sudul țării s-au soldat cu un mort și cinci răniți, potrivit oficialilor ucraineni. Oficiali din teritoriul controlat de Rusia în regiunea Donețk au declarat că bombardamentele ucrainene care au vizat capitala regională Donețk au ucis cinci persoane.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.