În regiunea separatistă Nagorno-Karabach din Azerbaidjan au continuat sâmbătă luptele, după ce Armenia primise asigurări din partea Rusiei că-i va acorda sprijinul „necesar”.
Premierul armean Nikol Pașinian îi ceruse sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări „urgente'' cu privire la ajutorul pe care Rusia îl poate oferi pentru a asigura securitatea ţării sale.
Rusia are o bază militară în Armenia și este legată de Erevan printr-un tratat de apărare, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.
În scrisoarea sa, Pașinian a declarat că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.
Rusia este considerată cel mai important aliat al Armeniei în acest conflict, așa cum Turcia sprijină partea azeră dar Moscova a întreținut tot timpul relații politice și comerciale cu ambele țări, exportând arme și în Azerbaidjan.
Vineri, la Geneva avuseseră loc noi tratative privind un posibil acord de încetare a luptelor în Noagorno-Karabah, tratative la care au participat miniștrii de externe din cele două țări și mediatorii din așa-numitul Grup de la Minsk al OSCE: Rusia, Statele Unite și Franța. Negocierile nu au dus la un armistițiu dar Armenia și Azerbaidjan-ul căzuseră de acord să facă un schimb de morți pe câmpul de bătaie, să facă un schimb de lise cu numele prizonierilor de război și să se gândească la posibile mecanisme de verificare a unui eventual acord de încetare a luptelor.
Din 27 septembrie, forţele azere şi cele din Nagorno-Karabah susţinute de Erevan se confruntă din nou. Până acum, trei încercări de armistiţiu umanitar au fost spulberate.