„Acordul de pace este pregătit de semnare. Republica Armenia este gata să înceapă consultările cu Republica Azerbaidjan privind data și locul semnării acordului”, a anunțat Ministerul de Externe al Armeniei într-un comunicat de presă pe 13 martie, scrie Reuters.
De-a lungul anilor, ambele părți și-au exprimat dorința de a semna un tratat de pace pentru a pune capăt unui conflict îndelungat, care datează din ultimii ani ai Uniunii Sovietice.
Războaiele, care au continuat pe parcursul anilor 1990, au fost legate de Nagorno-Karabah, o regiune din Azerbaidjan cu o populație majoritar armeană la acea vreme, care s-a separat de Baku cu sprijinul Erevanului.
În septembrie 2023, Azerbaidjanul a recucerit Karabahul prin forță, făcându-i pe aproape toți cei 100 de mii de armeni din teritoriu să fugă în Armenia.
Etnici armeni fugind din Karabah, în septembrie 2023.
Ministerul armean de Externe a spus că Erevanul acceptă propunerile Azerbaidjanului privind două articole „anterior neclarificate” ale proiectului acordului de pace și a precizat că „negocierile s-au încheiat”, iar documentul este „pregătit pentru semnare”.
Autoritățile de la Baku au insistat însă că Armenia trebuie să-și modifice mai întâi Constituția, pentru a elimina ceea ce guvernul de la Baku consideră a fi „pretenții asupra integrității teritoriale și suveranității Azerbaidjanului”, pentru ca mai apoi să asigure semnarea tratatului de pace.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te