Armistițiul negociat de Rusia în enclava armeană Nagorno-Karabah din Azerbaidjan a provocat o criză politică profundă în Armenia, unde se intensifică protestele și cererile ca premierul Nikol Pașinian să demisioneze. Pașinian a semnat acordul pe 10 noiembrie, după ce trupele azere înregistraseră o serie de victorii pe teren, cucerind sau recucerind zone mai ales din afara enclavei și care acum îi vor rămâne. Acordul de încetare a luptelor între Armenia și Azerbaidjan prevede și staționarea a mii de trupe rusești de menținere a păcii, în contextul în care Rusia este principalul aliat al Armeniei în acest vechi conflict teritorial, așa cum Turcia sprijină Azerbaidjanul.
Guvernul de la Erevan a avertizat însă opoziția să nu încerce „o lovitură de stat”. Vice-premierul Tigran Avinian a declarat chiar la televiziunea națională că ar putea avea loc o remaniere de guvern dar nu sub presiunea străzii.
Militari ruși de menținere a păcii se află în drum spre Nagorno-Karabah unde ar urma să protejeze un coridor strategic între enclava locuită de etnici armeni și Armenia, care urmează să rămână deschis după ce forțele armene vor renunța, potrivit acordului, la mai multe teritorii pe care le controlau.
Aclamat la Baku, armistițiul anunțat pe 10 noiembrie a declanșat o criză la Erevan, unde protestatari furioși au luat cu asalt sediile guvernamentale și clădirea Parlamentului. Marți dimineață, zeci de bărbați au atacat și biroul din Erevan al serviciului armean al Europei Libere/Libertatea (Azatutyun), acuzându-i pe jurnaliști că ar fi „trădători”, pentru că au relatat despre conflictul din Nagorno-Karabah și din perspectiva azeră.