Armenii din Karabah sunt blocați la granițele regiunii în timp ce criza continuă

În această fotografie din 29 decembrie, localnici de etnie armeană din regiunea separatistă Nagorno-Karabah din Azerbaidjan stau la coadă pentru micul dejun într-un hotel din Goris, oraș din sudul Armeniei, în cea de-a 18-a zi în care au fost alungați din localitățile lor natale.

Etnici armeni intră în hotelul din Goris. Orașul armean a devenit o bază pentru mulți dintre cei aproximativ 1.100 de localnici din Karabah blocați aici de criza din Nagorno-Karabah, la 12 decembrie. Blocajul rutier a întrerupt fluxul de persoane și de provizii, inclusiv medicamente și alimente, din și dinspre regiunea separatistă.

Un punct de control armean în afara localității Tegh, sat aflat la intrarea în Nagorno-Karabah. 

Câțiva kilometri mai departe de locul în care a fost făcută această fotografie, azerii blochează drumul susținând că protestează împotriva activităților minelor de pe teritoriul azer care sunt exploatate de etnicii armeni. Mulți observatori consideră că acest grup este susținut pe ascuns  de stat, care intenționează să exercite astfel presiuni asupra Erevanului.

Igor Sazonov, ofițer în cadrul forțelor ruse de menținere a păcii, părăsește punctul de control de la Tegh, la 26 decembrie, după ce a discutat cu protestatarii de etnie armeană care cer redeschiderea coridorului Lacin.

Un polițist de etnie armeană vorbește cu un șofer la punctul de control Tegh. Autoritățile armene au început să împiedice pe oricine, cu excepția localnicilor, să treacă de acest punct, la scurt timp după ce a început blocada, la 12 decembrie.
 

Membrele trupei Asparez, un grup de dans din Stepanakert, aprind lumânări într-o biserică din Goris. Adolescentele călătoreau împreună cu profesorul lor, Lari Avanesian (a doua din stânga), pentru a participa la un concurs de dans la Tbilisi, când drumul de întoarcere spre casele lor a fost închis.

Trupa de dans Asparez susține un spectacol în Goris pe 25 decembrie, la aproape două săptămâni de la începerea blocadei.

Dansatoarea Samantha Boghosian, în vârstă de 15 ani, a declarat că spectacolul a avut loc în parte pentru că „încercăm să arătăm că totul este în regulă, deoarece situația copiilor din [Nagorno-Karabah] este mult mai rea decât a noastră”. Adolescenta a adăugat: "Păstrându-ne puternici, nu le mai facem și noi griji părinților noștri".

Un soldat rus din trupele pentru menținerea păcii se află lângă un vehicul cu un marcaj "Z" asociat cu sprijinul pentru invazia Ucrainei.

Fotograful Tom Videlo spune că mulți localnici din Karabah consideră că inacțiunea continuă a forțelor de menținere a păcii rusești de a elibera drumul Lacin este o mișcare politică calculată pentru a exercita presiuni asupra Erevanului pentru propriile obiective geopolitice ale Rusiei.

 

Ruben Balian și fiul său, Garnik, în casa lor din Kornidzor, localitate din apropierea drumului blocat care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Balian este membru al organizației de apărare teritorială a Armeniei și are acasă o pușcă AK-47. Mulți se tem că este posibilă o nouă izbucnire a unui război total pe fondul tensiunilor actuale legate de Nagorno-Karabah.

Un soldat armean folosește un dispozitiv de ascultare dintr-o poziție situată în apropierea blocadei Lacin în timpul unei zile cețoase din 21 decembrie. În unele puncte din apropierea frontierei de sud-est, avanposturile militare ale Azerbaidjanului și Armeniei se află la doar câțiva metri distanță.  


 

Gor, un localnic din Nagorno-Karabah, a rămas în sudul Armeniei împreună cu tatăl său de când a început blocada. 

La 28 decembrie, s-a anunțat că operațiunile unei importante mine din regiunea Nagorno-Karabah vor fi suspendate până la finalizarea unei analize de mediu. Preocupările de mediu legate de extracția de minerale au fost unul dintre motivele invocate pentru blocada azeră din Nagorno-Karabah.



 

În timp ce zeci de mii de etnici armeni rămân blocați în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, sute de localnici sunt în prezent în afara regiunii, pe fondul unei blocade continue a activiștilor azeri. Fotojurnalistul Tom Videlo a realizat următorul reportaj din sudul Armeniei.