Armenii se bucură: îi așteaptă, probabil, liberalizarea vizelor cu UE

Armenia își reorientează treptat politica externă spre Vest, după ce s-a plâns că Rusia a trădat-o, ca „arbitră” în conflictul azero-armean.

După Moldova, Ucraina și Georgia, încă o țară din fostul spațiu sovietic, Armenia, ar putea beneficia de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, în ceea ce ministrul de Externe de la Erevan a numit „o piatră de hotar” în relațiile bilaterale.

Consiliul UE a anunțat luni, 22 iulie, pe site-ul său, că a decis începerea discuțiilor pe tema vizelor, oferind totodată un ajutor militar de 10 milioane de euro Erevanului.

Reuters notează că anunțurile vin pe fondul încălzirii relațiilor Armeniei, un aliat tradițional al Rusiei, cu Uniunea Europeană.

Armenia, țară cu 2,7 milioane de locuitori, este cuprinsă în programul de cooperare cu UE Parteneriat Estic, dar spre deosebire de Ucraina sau Moldova nu este luată în calcul, deocamdată, ca posibilă viitoare membră a Uniunii.

În ultimele luni, Armenia s-a orientat mai mult spre Vest, considerându-se trădată de Rusia, care nu a oprit cucerirea de către Azerbaidjan a unor teritorii disputate.

Luni, comentând anunțul despre vize, ministrul de Externe armean Ararat Mirzoyan a spus într-o declarație: „Este o importantă piatră de hotar în adâncirea parteneriatului dintre Armenia și UE, pe baza valorilor și principiilor comune”.

Este de așteptat ca discuțiile cu armenii pe tema liberalizării vizelor UE să urmeze același tipar ca acelea cu moldovenii sau ucrainenii, care au început să se bucure de viză liberalizată în 2016 și 2017, după discuții care au durat cam șase ani: Erevanul va trebui să aplice reforme în domeniul siguranței documentelor de călătorie, politicii azilului, pazei frontierelor, relații externe și drepturi fundamentale ale omului. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te