Armata libaneză, care are în cadrul acordului sarcina de a se asigura că încetarea focului este respectată, a anunțat miercuri că se pregătește să se desfășoare în sudul țării, relatează Reuters.
Armata a cerut ca locuitorii satelor de frontieră să-și amâne întoarcerea acasă până la retragerea armatei israeliene, care în războiul împotriva milițiilor Hezbollah a pătruns aproximativ șase kilometri pe teritoriul libanez.
Acordul de armistițiu, care promite să pună capăt unui conflict de un an la frontiera israeliano-libaneză, soldat cu moartea a mii de oameni, este o realizare majoră pentru diplomația condusă de SUA în ultimele zile ale administrației președintelui Joe Biden.
Președintele SUA a declarat că administrația sa face, de asemenea, presiuni pentru o încetare a focului în Gaza și că este posibil ca Arabia Saudită și Israelul să își normalizeze relațiile.
Rafale de focuri de armă au putut fi auzite în capitala Libanului, Beirut, după ce încetarea focului a intrat în vigoare miercuri în zori. Nu a fost imediat clar dacă focurile de armă au fost de sărbătoare sau focuri de avertisment pentru civilii care nu au avut cunoștință de ultimele evoluții.
Coloane de mașini care transportau persoane strămutate din sudul Libanului în fața atacurilor israeliene din ultimele luni au început să se întoarcă în zonă după încetarea focului, potrivit martorilor Reuters. Alte familii au putut fi văzute întorcându-se în suburbiile sudice bombardate ale Beirutului, purtând steaguri Hezbollah.
Biden a vorbit marți la Casa Albă, la scurt timp după ce cabinetul de securitate al Israelului a aprobat acordul cu un vot de 10-1. El a declarat că a vorbit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, și că luptele se vor încheia la ora locală 4 a.m. (aceeași ca în Moldova).
„Este. în concepție, o încetare permanentă a ostilităților”, a declarat Biden. „Resturile Hezbollah și altor organizații teroriste nu vor mai avea voie să amenințe securitatea Israelului”.
Israelul își va retrage treptat forțele pe parcursul a 60 de zile, în timp ce armata libaneză va prelua controlul asupra teritoriului din apropierea graniței cu Israelul, pentru a se asigura că Hezbollah nu își reconstruiește infrastructura acolo, a mai spus Biden.
„Civilii de pe ambele părți vor putea în curând să se întoarcă în siguranță în comunitățile lor”, a asigurat el.
Iranul salută armistițiul
Hezbollah nu a comentat oficial încetarea focului, însă Hassan Fadlallah, un oficial de rang înalt, a declarat pentru postul de televiziune libanez Al Jadeed TV că gruparea va ieși din război încă și mai puternică.
„Mii de oameni se vor alătura rezistenței... Dezarmarea rezistenței a fost o propunere israeliană care a eșuat”, a declarat Fadlallah, care este și membru al parlamentului libanez.
Iranul, care susține Hezbollah, gruparea palestiniană Hamas, precum și rebelii Houthi care au atacat Israelul din Yemen, a declarat că salută încetarea focului.
Președintele francez Emanuel Macron a declarat pe platforma de socializare X că acordul a fost „punctul culminant al eforturilor întreprinse timp de mai multe luni cu autoritățile israeliene și libaneze, în strânsă colaborare cu Statele Unite”.
Ministrul libanez Mikati a emis o declarație în care salută acordul. Ministrul de externe Abdallah Bou Habib a declarat că armata libaneză va avea cel puțin 5.000 de soldați desfășurați în sudul Libanului după retragerea trupelor israeliene.
Premierul israelian Netanyahu a declarat că este pregătit să pună în aplicare încetarea focului, dar va riposta cu fermitate la orice încălcare de către Hezbollah.
El a declarat că încetarea focului va permite Israelului să se concentreze asupra amenințării Iranului, va oferi armatei posibilitatea de a se odihni și de a-și reface proviziile și va izola Hamas, gruparea militantă islamistă care a declanșat războiul în regiune când a atacat Israelul din Gaza anul trecut.
„La nevoie, vom lovi din nou” (Netanyahu)
„În deplină coordonare cu Statele Unite, ne păstrăm libertatea totală de acțiune militară. În cazul în care Hezbollah încalcă acordul sau încearcă să se reînarmeze, vom lovi decisiv”, a declarat Netanyahu.
Hezbollah, care este aliat al Hamas, este acum considerabil mai slab decât a fost la începutul conflictului, a adăugat el.
„L-am dat înădărăt cu zeci de ani, i-am eliminat (...) principalii lideri, i-am distrus majoritatea rachetelor, am neutralizat mii de luptători și am distrus infrastructură teroristă construită ani de zile în apropierea frontierei noastre”, a mai spus el.
Un oficial american de rang înalt a declarat sub rezerva anonimatului că SUA și Franța se vor alătura unui mecanism din care face parte forța de menținere a păcii UNIFIL care va colabora cu armata libaneză pentru a descuraja eventualele încălcări ale încetării focului. Forțele de luptă americane nu vor fi desfășurate, a mai spus oficialul.
În orele care au precedat încetarea focului, ostilitățile au făcut ravagii, întrucât Israelul și-a intensificat campania de lovituri aeriene în Beirut și în alte părți ale Libanului, autoritățile medicale raportând cel puțin 18 morți.
Armata israeliană a declarat că a lovit „componente ale sistemelor și gestionării financiare ale Hezbollah”, inclusiv un birou de schimb valutar. Hezbollah a continuat, de asemenea, să lanseze rachete asupra Israelului în ultimele ore.
Un sondaj realizat de canalul 12 TV din Israel a arătat că 37% dintre israelieni erau în favoarea încetării focului, iar 32% împotrivă.
Printre cei care se opun acordului în Israel se numără liderii opoziției naționaliste și edilii orașelor din apropierea graniței Israelului cu Libanul, care doresc o zonă tampon, depopulată, de partea libaneză a frontierei.
Atât guvernul libanez, cât și Hezbollah au insistat că întoarcerea civililor strămutați în sudul Libanului este un principiu-cheie al armistițiului.
Ministrul israelian al securității, Itamar Ben-Gvir, un membru de dreapta al guvernului Netanyahu, a declarat pe X că acordul nu asigură întoarcerea israelienilor din nordul țării la casele lor și că armata libaneză nu are capacitatea de a controla mișcarea Hezbollah.
„Pentru a părăsi Libanul, trebuie să avem propria noastră centură de securitate”, a insistat Ben-Gvir.
Un salut din Chișinău
Ajungerea la armistițiu a fost salutată de mai multe guverne europene, inclusiv de cel al R. Moldova.
„Salutăm încetarea focului între Israel și Liban, mediatorii SUA și Franța au făcut o muncă minuțioasă”, se spune într-o postare pe X a ministrului de Externe Mihai Popșoi. „Lumea trebuie să se concentreze pe punerea în aplicare și menținerea păcii și pe ajutorarea celor care au fost afectați de război.”
Din zona libaneză afectată de confruntările dintre Israel și Hezbollah au fost evacuați în ultimele luni mai mulți cetățeni moldoveni. De asemenea, pacificatorii moldoveni din forța ONU de menținere a păcii au revenit acasă, la capăt de mandat, dar cu o întârziere de o lună datorată situației complicate de operațiunile israeliene.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te