Armistițiul dintre Armenia și Azerbaidjan, compromis de ciocnirile de peste noapte

Magazinul „Surmalu" Armenia, 22 septembrie 2022

Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat din nou de încălcarea acordului de încetare a focului care a pus capăt abia săptămâna trecută celor mai grave lupte dintre cele două țări ex-sovietice din Caucaz de la războiul din 2020 pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

În declarațiile publicate de ministerele apărării din cele două țări, cele două părți se acuză reciproc că au tras primele focuri de armă în reluarea confruntărilor purtate peste granița comună.

În urma intensificării luptelor care au provocat moartea a peste 200 de soldați în timpul a două zile de lupte, la începutul săptămânii trecute, cele două părți au convenit o încetare a focului, mediată de Rusia, pentru a pune capăt ostilităților, deși situația a rămas tensionată.

„În ziua de 23 septembrie, la ora 7,40 (3,40 GMT), unități ale forțelor armate azere au încălcat din nou regimul de încetare a focului, trăgând din diferite poziții împotriva pozițiilor de luptă armene situate în zona de est a frontierei armeano-azere", a declarat Ministerul Apărării din Armenia într-o postare pe Facebook la 23 septembrie.

„Am ripostat, și focul inamic a fost redus la tăcere”, a declarat Aram Torosian, purtătorul de cuvânt al ministerului. Ministerul a precizat că un soldat armean a fost rănit.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a remis presei o declarație pe 23 septembrie în care acuză Armenia că a deschis primul focul încălcând armistițiul. Baku a declarat că forțele armate ale Armeniei au deschis focul din trei zone diferite peste granița comună, „lovind intermitent pozițiile forțelor armate azere cu arme de calibru mic mixte” timp de nouă ore, începând cu miezul nopții. Ministerul a adăugat că a luat „măsuri de ripostă adecvate".

### Vezi și... ### Blinken: Kremlinul poate folosi conflictul Azerbaidjan-Armenia să abată atenția de la războiul din Ucraina

Baku și Erevan se află de ani de zile într-un conflict pe tema Nagorno-Karabah. Separatiștii susținuți de Armenia au cucerit regiunea cu populație majoritar armeană din Azerbaidjan în timpul unui război la începutul anilor 1990, conflict în care au murit aproximativ 30 000 de persoane.

Cele două părți au purtat un alt război în 2020, care a durat șase săptămâni înainte de încheierea unui armistițiu mediat de Rusia. Acordul a dus la pierderea de către Armenia a controlului asupra unor părți din regiunea care este parte as Azerbaidjanului, și asupra altor șapte districte adiacente.

În cadrul armistițiului, Moscova a desfășurat aproximativ 2000 de soldați în regiune pentru a servi drept forțe de menținere a păcii. Rusia a acționat rapid pentru a negocia încetarea ultimelor ostilități, dar reînnoirea încetării focului nu a reușit să se mențină.

### Vezi și... ### În Armenia, Nancy Pelosi acuză Azerbaidjanul pentru recenta izbucnire a luptelor