În urmă cu câteva zile, ministrul Transporturilor Lucian Bode a fost implicat într-un accident rutier, din fericire fără urmări grave. Ministrul se afla într-o mașină a Serviciului de Protecție și Pază (S.P.P.) iar șoferul a depășit în mare viteză, călcând linia continuă, un lung șir de mașini, cursă care s-a încheiat cu lovirea unui automobil care circula regulamentar. Justificările ministrului nu doar au venit târziu dar au fost de-a dreptul puerile: ba că el dormea pe bancheta din spate și nu știe ce s-a întâmplat, ba că – în calitate de demnitar – nu are cum să-i impună șoferului ce rută să aleagă și cu ce viteză să ruleze, ba că Serviciul de Protecție și Pază beneficiază de un regim special etc. Evident, astfel de justificări nu aveau cum să fie credibile și presa le-a taxat cum se cuvine. E un mai vechi obicei la români ca, o dată ajunși într-o funcție importantă, demnitarii să-și pună girofar la mașină și să gonească bezmetic pe șosele, marcând astfel diferența față de muritorul de rând.
### Vezi și... ### România: Accidente pe scara istorieiDar dacă ministrul are obrazul gros, ceea ce nu e o surpriză, nu mai puțin șocantă a fost reacția unuia dintre sindicatele poliției. Ministrul „minte cu nerușinare”, se spune în comunicatul sindicatului, el face niște „declarații mizerabile”. După altă succesiune de invective, ministrul e întrebat „ce fumează” și „ce culoare au pastilele pe care le ia”, insinuare deloc subtilă că ar fi fost drogat. Mi se pare incredibil că liderul unui sindicat de poliție se adresează în acești termeni unui ministru, acolo unde ar fi fost suficiente o punere la punct sobră și o restabilire clară și coerentă a adevărului.
### Vezi și... ### Premierul român Ludovic Orban admite amânarea începutului anului școlar cu prezența în bănciLa fel de neavenită a fost reacția unei eleve din Timiș atunci când, recent, a refuzat prima de 3000 de lei pe care guvernul a acordat-o absolvenților care au luat bacalaureatul cu nota 10. „Orban, nu vreau banii tăi”, se adresa tânăra prim-ministrului, „n-am nevoie de pomana ta”, după care urma o amplă descriere a situației în care se află învățământul românesc, situație de care nu este vinovat numai guvernul Orban pentru că responsabilitatea revine tuturor guvernelor anterioare. Modul în care tânăra l-a interpelat pe premierul României arată, cum bine spunea cineva, că deși a avut 10 la bacalaureat îi lipsesc, din păcate, cei șapte ani de-acasă.
Iar ambele cazuri sunt simptomatice pentru un fenomen tot mai îngrijorător, și anume escalada violenței și bădărăniei în viața publică. Și dacă ea este într-adevăr autoarea textului, atunci tânăra din Timiș a avut, după cum vedem la tot pasul, multe „modele” la îndemână.