Artileriștii ucraineni luptă să încetinească avansul rușilor la Pokrovsk

Dmitro, membru al Brigăzii 15 a Gărzii Naționale Ucrainene, aruncă un cartuș uzat după ce a tras asupra pozițiilor ruse de lângă Pokrovsk pe 5 septembrie. Orașul este un centru logistic cheie pentru armata ucraineană.

Ministerul rus al Apărării a raportat la 8 septembrie că forțele sale au capturat localitatea Novohrodivka, la aproximativ 12 kilometri de Pokrovsk.


 

Un soldat ucrainean pregătește obuze de 105 milimetri. 

Dacă Pokrovsk, care a avut cândva o populație de aproximativ 60.000 de locuitori, cade, Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă spre Ciasiv Iar, mutând linia frontului mai aproape de Kramatorsk.





 

Această unitate de artilerie, care are ca misiune respingerea avansurilor rusești, trage sute de focuri în fiecare zi.

Iuri, un bărbat de 40 de ani care a mers voluntar să lupte a doua zi după invazia rusească din 24 februarie 2022, iese din buncărul său pentru a oferi camarazilor cafea fierbinte în timpul unei scurte pauze în lupte.

În timp ce aștepta să se fiarbă cafeaua, Oleksandr își pune rapid casca, oprește apa și aleargă la obuzier după ce se dă comanda „La arme!”.
 

Oleksandr este responsabil de transportul proiectilelor cu greutate cuprinsă între 15 și 20 de kilograme. El joacă un rol crucial în menținerea eficienței unității de artilerie.


Dmitro, voluntar de 31 de ani care a luptat inițial la infanterie înainte de a deveni comandant de artilerie, reflectă asupra traseului său.

„Am început ca infanterist, apoi am devenit artilerist, iar acum sunt comandant. Așa merge treaba”.

Sașa, de 22 de ani, un membru al unității care a lucrat înainte ca sudor, savurează o țigară.

Dmitro își aprinde repede o țigară înainte de a se merge să încarce alt proiectil.

Dmitro încarcă proiectilul în cameră și închide trapa, pregătindu-l pentru următoarea salvă.

„Aceasta este o direcție foarte dificilă, cu „atacuri cu carne" constante ale infanteriei (ruse)", spune Dmitro. „Ne străduim să ripostăm constant”. „Atacurile cu carne” sunt cele în care rușii „aruncă” oameni în număr mare în direcția ucrainenilor. 
 

Piesa de artilerie este ațintită folosind sistemul de ochire și informațiile furnizate de unitatea de cercetare și recunoaștere.

„Pentru a contracara numărul mare (al infanteriștilor ruși care înaintează), tragem atât ziua, cât și noaptea", a declarat Iuri.
 

Focuri ard în depărtare, în timp ce luptele acerbe continuă în apropiere de Pokrovsk.

În vreme ce trupele rusești presează tot mai adânc în estul Ucrainei în încercarea de a captura întreaga regiune Donețk, fotograful Europei Libere Serhii Nujnenko surprinde eforturile intense ale unei unități de artilerie care apără orașul strategic Pokrovsk.