Un artist ucrainean creează mandale de sticlă într-un cimitir evreiesc din Polonia

Ruslan Kolmikov, fugit din Ucraina în Polonia, imediat după invazia rusească, fotografiat alături de mandala pe care a creat-o într-un cimitir evreiesc din Polonia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cimitirul din Kalisz a fost loc de execuție în masă a evreilor din împrejurimi. El spune că mesajul ultimei sale lucrări, intitulată „Sursa”, este pacea, dragostea și armonia.

Ruslan Kolmikov montând cioburi de oglindă pe un cadru metalic dintr-un cimitir evreiesc din Kalisz, Polonia, pe 2 ianuarie.
 

Kolmikov spune că a ales cimitirul evreiesc din Kalisz pentru a încuraja închegarea unor relații mai bune între comunitățile de polonezi, evrei și ucraineni din oraș.

Cioburi pe o masă, pregătite pentru a fi montate. Kolmikov a fugit în Polonia după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Kolmikov spune că a vrut să mențină demnitatea cimitirului prin crearea unui model care să respecte cultura evreiască și istoria sa. Înființat în 1920, cimitirul a supraviețuit distrugerii care s-a abătut asupra multor situri evreiești din perioada Holocaustului.

Kolmikov a petrecut mai bine de o lună pentru a crea instalația, folosind oglinzi de la o fabrică de mobilă. Acestea au fost tăiate în bucăți înainte de a fi lipite pe cadrul cu o suprafață de 50 de metri pătrați.

Lucrând cu sticlă colorată, Kolmikov poate insera imagini ascunse, cum ar fi 12 figuri masculine care dansează în jurul unui foc. El spune că scena face referire la căldură, energie, cunoaștere și unitate.

Mandala înseamnă „cerc” în sanscrită. Simbolul este folosit în diverse tradiții spirituale.