Asasinarea a doi oficiali impuși de Rusia în Hersonul ocupat, înscenată de FSB

Emblema SBU pe un panou din Kiev

Informațiile despre asasinarea a doi oficiali numiți de Moscova în orașul ucrainean Nova Kakhovka din regiunea Herson, ocupat de Rusia, s-au dovedit a fi manevre ale autorităților de securitate ruse pentru a zădărnici ceea ce ei spun că ar fi fost atacuri planificate.

Viceprimarul impus de Rusia al orașului Nova Kahovka, Vitali Hura, și adjunctul șefului de facto al poliției din oraș, Serhi Tomko, au declarat într-un interviu televizat cu canalul de televiziune rusesc Channel One la 12 septembrie că Serviciul Federal de Securitate (FSB) a înscenat asasinarea lor „pentru a preveni asasinatele reale planificate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)”.

SBU nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

De când Rusia și-a lansat invazia neprovocată în curs de desfășurare în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, mai mulți oficiali impuși de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate de forțele armate ruse au fost atacați, și există unele informații despre asasinarea lor. S-a spus că Hura a fost împușcat mortal la 6 august. Asasinarea lui Tomko a fost raportată la 8 iulie.

Separat, la 12 septembrie, FSB a declarat că a reținut un presupus grup de sabotaj suspectat că ar fi planificat o serie de atacuri împotriva oficialilor impuși de Rusia în regiunea ucraineană Herson, în mare măsură controlată de Rusia, și în Crimeea anexată de Rusia.