Asasinarea lui Boris Nemțov, comemorată cu efective sporite de poliție

La Perm, pe 26 februarie comemorarea lui Nemțov a luat forma unei zile de lucru comunitar la memorialul local al victimelor represiunii politice, după ce autoritățile au refuzat de două ori să permită organizarea unui miting.

Susținătorii opoziției și oamenii obișnuiți din mai multe orașe din Rusia au marcat pe 27 februarie opt ani de la asasinarea liderului opoziției Boris Nemțov, pe fondul unei prezențe sporite a poliției.

La Moscova, Kazan, Novosibirsk, Ekaterinburg, Perm și Barnaul au avut loc manifestații de comemorare a amintirii lui Boris Nemțov.

Comemorarea lui Boris Nemțov, anul trecut, la Sankt Petersburg

O femeie a fost reținută de poliție la Moscova în timp ce îi aducea un omagiu la un memorial improvizat unde a fost ucis politicianul rus, a relatat Novaia gazeta.

Imaginile arată cum femeia încearcă să așeze la memorial un carton pe care era scris „Luptă!” Poliția a forțat-o pe femeie să ia cartonul de la memorial înainte de a o lua de acolo.

Your browser doesn’t support HTML5

Praga redenumește piața din fața ambasadei Rusiei în Piața Boris Nemțov

Boris Nemțov (9 octombrie 1959- 27 februarie 2015), fost vicepremier considerat cândva un potențial succesor al președintelui Boris Elțîn, a fost un critic vehement al președintelui rus Vladimir Putin. A fost arestat de mai multe ori pentru manifestații neautorizate împotriva lui Putin. El a fost asasinat pe 27 februarie 2015, în timp ce făcea pregătiri pentru un marș antiguvernamental, la mică distanță de Kremlin. În noaptea de după asasinarea lui, poliția i-a confiscat din apartament hârtiile, drive-urile de memorie și calculatorul.

La Moscova, oamenii au depus în ziua comemorării flori pe podul Bolșoi Moskvorețki, aproape de zidul Kremlinului. Ofițerii de poliție i-au oprit pe unii trecători, dar nu au fost făcute arestări.

La Novosibirsk, oamenii au adus flori pentru a doua zi consecutiv la monumentul victimelor represiunii politice, unde a fost organizat un memorial dedicat lui Nemțov pe 26 februarie.

Novosibirsk - Depunerea de flori la monumentul victimelor represiunii politice la comemorarea morții lui Boris Nemțov

În Ekaterinburg, a avut loc un priveghi în memoria lui, iar oamenii au adus flori după ce autoritățile au interzis portretele, afișele și lumânările și au întărit prezența forțelor de securitate.

La Perm, pe 26 februarie comemorarea a căpătat forma unei zile de lucru comunitar la memorialul local al victimelor represiunii politice, după ce autoritățile au refuzat de două ori să permită organizarea unui miting. Participanții au depus flori, dar nu au purtat pancarte și nu au exprimat nicio revendicare politică. Poliția a monitorizat evenimentul și l-a filmat, potrivit activistului local Mihail Kasimov.

În Barnaul, filiala locală a partidului de opoziție Iabloko a organizat o comemorare în Piața Libertății, în apropierea monumentului dedicat victimelor represiunilor politice. Evenimentul a fost aprobat de primărie, dar poliția a împrejmuit în prealabil perimetrul și a instalat detectoare de metale în punctele de acces.

În 2017, un tribunal l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pe fostul comandant adjunct al batalionului cecen Sever, Zaur Dadaiev, pentru uciderea lui Nemțov. Alți patru ceceni au primit pedepse cuprinse între 11 și 19 ani de închisoare după ce au fost condamnați pentru implicare. Cu toate acestea, autoritățile ruse spun că nu au reușit să stabilească cine a ordonat acest lucru.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat într-o declarație din 27 februarie că Nemțov a continuat să fie o sursă de inspirație pentru alți activiști pro-democrație, precum Aleksei Navalnîi și Vladimir Kara-Murza, ambii încarcerați de guvernul lui Putin.

„Astăzi, în ziua omagierii lui Boris Nemțov și a moștenirii sale, îi recunoaștem, de asemenea, pe acei ruși curajoși care continuă să lupte cu represiunea severă pentru un viitor mai bun pentru țara lor”, se arată în declarație.

Oamenii din Kiev depun flori în memoria lui Boris Nemțov