ASP: Termenul limită de declarare a beneficiarilor efectivi va fi extins cu un an

Agenția Servicii Publice spune că în aprilie 2025 va da în exploatare platforma care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unitățile de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi.

Termenul-limită de declarare a beneficiarilor efectivi pentru companii și organizații va fi extins până la 31 decembrie 2025, anunță Agenția Servicii Publice. În acest sens, Parlamentul va modifica legislația până la finele anului curent.

Într-un comunicat de presă publicat pe 18 decembrie, Agenția Servicii Publice spune că măsura de prelungire vine după consultări cu instituțiile publice, antreprenorii și organizațiile necomerciale. Ultimii au criticat măsura, în special din cauza termenului restrâns pentru depunerea declarației, dar și a amenzilor prevăzute de legislație, care încep de la 50 de mii de lei.

Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. ASP spune că declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Măsura este necesară și în contextul în care R. Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Potrivit anunțului ASP, trebuie să depună această declarație persoanele juridice care în ultimele 18 luni au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau a administratorilor. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 sunt scutite de această obligație.

Cererile privind actualizarea informațiilor pot fi expediate și electronic, fără a mai fi nevoie de prezența fizică la sediile ASP. De anul viitor, va fi suficientă o singură declarație inițială, iar actualizările vor fi necesare doar la schimbarea beneficiarilor, fondatorilor sau în cazul reorganizării sau radierii unităților din registrul de stat.

Din aprilie, ASP spune că va da în exploatare platforma care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unitățile de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi fără nevoia de transmite prin email.

În seara zilei de 17 decembrie, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a spus pe rețelele de socializare că autoritățile vor modifica legea pentru ca amenzile în cazul nedeclarării beneficiarilor efectivi să fie aplicate din 1 ianuarie 2026.

În prezent, pentru depunerea acestei declarații, întreprinzătorii individuali achita o taxă de 364 de lei, în timp ce SRL-urile – 1.149 de lei. ONG-urile, fundațiile și sindicatele sunt scutite de această taxă. ASP a precizat că și aceste tarife urmează a fi revizuite în perioada următoare.

Până astăzi, 18 decembrie, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165.362 înregistrate în Registrul de Stat.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te