Astăzi, începe perioada electorală. Ce înseamnă acest lucru?

Pe 1 august încep oficial pregătirile pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.

Pe 1 august, în R. Moldova a început perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din 20 octombrie. Această perioadă se va încheia odată cu anunțarea rezultatelor finale ale celor două scrutine.

În perioada electorală, Comisia Electorală Centrală (CEC) se ocupă de organizarea viitoarelor alegeri. De exemplu, CEC constituie comisiile electorale de circumscripție, pregătește modelul buletinelor de vot, instruiește funcționarii electorali care vor supraveghea alegerile pe durata campaniei și în ziua votării.

Totodată, în această perioadă, CEC înăsprește controlul mesajelor politice. În particular, toată publicitatea politică (precum afișele stradale, pliante sau spoturi TV) vor fi, mai întâi, aprobate de CEC.

Perioada electorală mai este dedicată partidelor și politicienilor care trebuie să se pregătească pentru alegeri. Pentru a ajunge în buletine de vot la prezidențiale sau a face agitație electorală la referendum, actorii politici au de parcurs mai multe etape birocratice, precum înregistrarea la CEC sau adunarea semnăturilor. Aceste activități, de asemenea, sunt reglementate și monitorizate de CEC.

Cea mai intensă etapă a perioadei electorale va începe pe 20 septembrie, când va începe campania electorală. Abia atunci se vor cunoaște cu exactitate candidații care vor concura pentru funcția de președinte și partidele care vor face agitație la referendum.

Potrivit calendarului aprobat de CEC, acum, are loc etapa în care blocurile electorale (care sunt formate din mai multe partide) pot să se înregistreze la autoritatea electorală pentru ca, ulterior, să aibă dreptul să se înscrie ca participanți la referendum. Începând cu 21 august, vor putea să se înregistreze și partidele politice. În ambele cazuri, termenul limită expiră pe 20 septembrie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te