Dacă și înainte se vaccina în Europa fără o politică coerentă de la o țară la alta, acum se poate spune că anunțul făcut ieri de Agenția Europeană a Medicamentelor că există într-adevăr “riscul de formare a unor cheaguri de sânge neobișnuite și că el trebuie precizat ca un efect colateral rar” al vaccinului AstraZeneca a creat o confuzie și mai mare.
Your browser doesn’t support HTML5
Agenția Europeană EMA, instanța supremă a medicamentelor, a decis așadar că trombozele apărute după administrarea vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca trebuie văzute ca un „foarte rar efect secundar” al imunizării cu acel ser, însă cere în același timp ca ele să fie înscrise în mod specific pe lista efectelor secundare posibile.
### Vezi și... ### “Un cheag de risc”: presa europeană despre vaccinul AstraZenecaAgenția precizează că riscul de apariție a cheagurilor se poate întinde pe două săptămâni de la data vaccinării, însă insistă că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca depășesc considerabil riscurile administrării lui.
Riscul ar apărea mai degrabă printre tineri, dar mai ales printre femeile sub 60 de ani...
Asta a dus imediat la interpretări diverse și contradictorii. Intervievați de presă, diverși experți, de-a lungul și de-a latul Europei, subliniază că riscul de tromboză pentru femeile care iau pilule anticoncepționale este de fapt mai ridicat, statistic, decât cel prezentat de vaccinul AstraZeneca. Ba chiar, în Italia, cotidianul La Repubblica scrie astăzi că până și „aspirina este mai periculoasă” decât injecția cu AstraZeneca.
Cu toate astea, Marea Britanie, de unde provine de fapt vaccinul în cauză, conceput la Oxford, i-a restrâns deja administrarea, propunându-l de acum doar persoanelor în vârstă de peste 30 de ani. La fel, în Belgia, guvernul a decis miercuri că vaccinul AstraZeneca va fi administrat, vreme de patru săptămâni de acum înainte, doar celor în vârstă de peste 56 de ani... Ba chiar peste 60 de ani, de preferință, cum tocmai au anunțat Italia ieri și Spania azi.
### Vezi și... ### De ce ar trebui România să permită vaccinarea tuturor moldovenilorEvident însă că fixând, pentru următoarele patru săptămâni, în Belgia, limita minimă de vârstă la 56 de ani pentru a primi AstraZeneca, se pune întrebarea logică, ce se întâmplă cu persoanele sub 56 de ani care au primit deja o primă injecție cu AstraZeneca, știind că acest vaccin se administrează în două doze. La această întrebare, responsabilul Covid-19 pentru regiunea Valonia din Belgia, Yvon Englert, a arătat că nu are un răspuns.
Ce se întâmplă cu persoanele sub 56 de ani care au primit deja o primă injecție cu AstraZeneca...
„O pistă ar fi ca a doua doză să fie un alt vaccin”, a spus el intr-un interviu, aparent nu foarte convins.
În Germania, Ministrul sănătății Jens Spahn și-a informat omologii europeni că Germania a început negocieri cu Moscova pentru a cumpăra și produce vaccinul Sputnik.
Si, în sfârșit, sunt și țări precum Croația care nu văd decât partea bună a anunțului Agenției Medicamentelor: premierul croat Andrej Plenković a spus-o categoric: „Continuăm vaccinarea cu AstraZeneca. Opoziția face scandal de dragul spectacolului.”