Astăzi în Moldova și în lume

Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Din agenda zilei în Moldova:

La Chișinău are loc deschiderea oficiala a Zilelor Diasporei. Numărul moldovenilor în diaspora este disputat, dar cel mai des este vehiculata cifra de o treime din populația țării.

IDIS Viitorul va prezenta un sondaj People Watch 6, pe tema migrației si salarizarii.

Agenția Naționala pentru Reglementare în energetică anunță o ședință, ca si Comisia Electorală Centrală…

IDIS Viirul mai anunță o masa rotunda pe tema rolului femeilor în dezvoltarea durabilă a Moldovei…

Agenda internațională nu este prea bogata in aceasta zi de vineri din mijlocul lunii august.

La Sarajevo, in Bosnia Herțegpvina începe festivalul international al filmului, unde Moldova este prezentă în secțiune oficială, la documentare, cu filmul lui Dragoș Turea, Gradina Sovietică, film care va avea in cadrul acestui festival premiera mondiala…

Festivalul de la Sarajevo împlineste 25 de ani și a fost o inițiativa culturala de imediat dupa razboiele balcanice, menita sa readuca normalitatea într-o zona profund traumatizata de razboaie. In cei 25 de ani, Festivalul a devenit un loc de lansare a numelor si filmelor importante din regiunea Balcanilor si din spatiul Central si Est European. Este pentru prima data cind un film moldovenesc ajunge in competitia oficiala a acestui festival.

Iar sâmbătă, sunt anunțate din nou proteste neautorizate la Moscova și autoritățile au emis din nou avertismente dure pentru cei ce vor protesta. Recentele proteste din Rusia au loc cu regularitate și saptamina trecuta la cel de la Moscova au participat în jur de 70 de mii de oameni. Ele se răspindesc si în alte localitati, asa cum a fost saptamina trecuta. Iar autoritatile intervin in forta, facind arestari si deschizind dosare penale.

Tarile Baltice marcheaza la acest sfîrșit de saptamina 30 de ani de la faimosul lant uman anti-sovietic, care va fi și anul acesta aniversat cu un un lant de masini…

Atenția presei este îndreptată spre Hong Kong, unde protestele pro-democrație au intrat in a zecea saptamina. Protestele au fost provocate initial de o lege care permitea extrădarea în China continentală, comunistă. Legea a fost suspendată, dar revendicările s-au înmulțit și nuanțat, sub ideea generală de „apărare a democrației” și statutului autonom separat, de care se bucură fosta colonie britanică, care a fost retrocedată Chinei în 1997.

Protestele și ciocnirile violente cu forțele de poliție au provocat temeri temeri că Beijingul ar putea trimite armata pentru a înăbuși ceea ce autoritățile chineze a numit recent „o situație aproape de terrorism”. Statele Unite, Uniunea Europeana, Națiunile Unite au îndemnat la calm.

În aceste zile se aniverseaza 50 de ani de la Festivalul de la Woodstock, moment esential in mișcarea muzicala internaționala și hippie. Festivalul s-a desfasurat între 15 si 18 august sub sloganul „Trei zile de pace si muzica”.