Din agenda zilei în R. Moldova, să notăm întâi prezentarea de catre Institutul de Politici Publice a unui nou Barometru al Opiniei Publice pe perioada ianuarie- februarie 2021. Prezentarea va fi online.
Și Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova anunță o conferinţă de presă cu tema: „Rezultatele studiului sociologic Vox Populi februarie 2021: „Situația socio-economică în condițiile crizei pandemice.
„SOCIETATEA INVALIZILOR BUIUCANI” va avea o conferinta de presă online intitulată „S-au lăcomit la bunurile întreprinderii persoanelor cu dizabilități. Atac raider, întreprins de fostul administrator cu un grup criminal autodenumit „BANDA”, în complicitate cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor posibile ale statului”.
Pe plan international
La Bruxelles are loc Consiliul miniștrilor afacerilor externe ai țărilor UE. Reuniunea va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. Unul din cele mai interesante puncte ale ordinii de zi este o discuție strategică referitoare la cele mai recente evoluții privind relațiile UE-Rusia.
Duminică, 21 februarie, într-un interviu cu săptămânalul Welt am Sonntag, șeful diplomației de la Viena, Alexander Schallenberg a declarat că speră că ideea unor noi sancțiuni împotriva regimului lui Vladimir Putin va avea un sprijin masiv printre cei 27 de membri ai Uniunii, având în vedere evoluțiile de la acest sfârșit de săptămână, când activistul anticorupție și lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi a fost condamnat la închisoare și la o amenda mare, în două procese diferite, pe care însă Navalnîi și susținătorii săi le consideră motivate politic.
Într-un mesaj Twitter, Joseph Borrell, scria și el sâmbătă că instanțele din Rusia au continuat să ignore o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care se solicită guvernului rus să-l elibereze pe activistul anti-corupție.
Miniștrii din UE vor fi informați și cu privire la chestiuni recente și evenimente viitoare, inclusiv situația din Myanmar/Birmania, urmând să adopte concluzii pe această temă.
Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre Etiopia și summitul G5 Sahel și vor primi informații actualizate cu privire la Iran și Belarus. Potrivit agendei Uniunii Europene, miniștrii vor avea un schimb de opinii și cu privire la așa numita Busolă strategică – inițiativa UE care vizează consolidarea unei culturi europene comune în materie de securitate și apărare. Miniștrii de externe vor face un bilanț al evoluției situației și vor dezbate dacă trebuie îmbunătățite politicile și instrumentele existente.
Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, ar urma să se alăture și el reuniunii prin videoconferință în cursul după-amiezii, pentru un schimb de opinii privind relațiile UE-SUA.
În cadrul reuniunii vor fi examinate și cele mai recente evoluții privind Hong Kongul și se vor discuta etapele următoare pentru UE