Astăzi, în Moldova și în lume

Din agenda zilei notăm participarea președintei Maia Sandu la summitul consacrat Crimeii – o inițiativă a diplomației ucrainene menită, potrivit unui comunicat al Kievului, să sporească eficiența răspunsului internațional la ocuparea Crimeii în 2014 de către Rusia și „pentru a răspunde provocărilor de securitate în creștere, pentru a crește presiunea internațională asupra Rusiei, pentru a preveni alte încălcări ale drepturilor omului, pentru a proteja victimele ocupației și pentru a atinge obiectivul principal: dez-ocuparea Crimeii și restabilirea suveranității Ucrainei asupra peninsulei”, se arată într-un comunicat emis de diplomația ucraineană.

Ucraina sărbătorește mâine, marți, 24 august, 30 de ani de independență.

La Chișinău este anunțată o dezbatere publică organizată de agenția IPN, intitulată „Independența-30: Privire subiectivă asupra stării națiunii”. Printre participanți sunt Anatol Țăranu, semnatar al Declarației de Independență, doctor în istorie, Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău și Igor Boțan, expert permanent al proiectului.

La Universitatea de Stat din Moldova este anunțată și aici o conferință științifică despre cei 30 de ani de independenta a Moldovei.

De luni și până miercuri la Chișinău are loc și Forumul Cadrelor Didactice, cu genericul „Sistemul educaţional municipal la 30 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova” – întâlnirea are loc în format online.

Dimineața este anunțată o ședința a Consiliul Audiovizualului.

Din agenda internațională – desigur și ea va fi dominată și astăzi de evoluțiile din Afganistan și de eforturile comunității internaționale de a-i evacua pe străini, dar și pe afganii care doresc să lase în urmă o țară controlată de gruparea radicală islamică a Talibanilor.

Cum aminteam, la Kiev se desfășoară summitul numit Platforma Crimeea – un proiect avansat de Kiev în care încearcă să crească eficiența răspunsului internațional la ocuparea Crimeii în 2014 de către Rusia - așa cum e văzut el de Kiev. Participa 44 de țări – dintre care 14 sunt reprezentate la nivel de președinți și prim miniștri. Astfel Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova, Slovenia și Finlanda vor fi reprezentate la nivelul președinților, iar România, Georgia, Croația și Suedia la nivelul prim-miniștrilor, informează externele de la Kiev.

Țările Baltice aniversează 32 de ani de la faimosul lanț uman din 1989 de la Vilnius la Tallin, un gest de solidaritate în lupta lor pentru independența de Uniunea Sovietică.

Europa comemorează astăzi victimele stalinismului și nazismului.